Eremetaal voor Nederlandse windsurfers bij WK RS:X

Bij het WK RS:X hebben de Nederlandse windsurfers gestunt door net als een jaar eerder 3 medailles te veroveren.

28 september 2019

Bij het WK RS:X hebben de Nederlandse windsurfers gestunt door net als een jaar eerder 3 medailles te veroveren. De Nederlandse mannen pakken wederom de twee bovenste tredes van het podium. Maar dit jaar in omgekeerde volgorde als in 2018. De wereldtitel is nu voor Kiran Badloe, het zilver gaat naar Dorian van Rijsselberghe. Bij de dames is het Lilian de Geus niet gelukt haar wereldtitel te prolongeren. Voorafgaand aan de medalrace lag De Geus nog op zilver. Haar race verliep echter niet zoals gehoopt. Ze finishte als 6e en moet zich tevreden stellen met het brons.

De medalrace van de mannen verliep voor Van Rijsselberghe volgens het boekje. Hij won de race met overmacht. Badloe finishte de race als 5e. Genoeg om zich te verzekeren van de wereldtitel: “De spanning is eraf”, vertelt Badloe. “Opgelucht en heel blij! Het was een super spannende medalrace met punten die nog allerlei kanten op konden, maar ik heb het hoofd koel gehouden. En weer een 1-2 voor Dor (Dorian van Rijsselberghe, red.) en mij, dus dat is kicken. Supergaaf. Dit is altijd al een droom geweest!” 

Voor de onderlinge strijd om het Olympisch ticket betekent het dat Badloe en Van Rijsselberghe weer gelijk staan, het staat 22 - 22 in de Nationale selectie: “We staan weer gelijk”, vertelt Badloe. “Dus het laatste WK wordt allesbeslissend. Superspannend!” Van Rijsselberghe voegt daar aan toe: “Prachtig dat het zo dicht op elkaar mag zitten en dat het straks in Nieuw-Zeeland (het WK RS:X, 2020) alles of niets is. Dat is eigenlijk een droomscenario. Je hebt alle twee nog de volle hoop, dus dat is wel iets heel moois.” 

En ook Van Rijsselberghe komt uitgelaten van het water: Die 1-2, dat is toch prachtig. Ik ben serieus nog nooit zo blij geweest met een tweede plaats. Ik had er voorafgaand aan de race stiekem een hard hoofd in. Het was op het telraam nog wel mogelijk, maar het moest dan wel nog even gebeuren. En het is gewoon gelukt.”


Eindstand WK RS:X-men

 1. Kiran Badloe (NED), 34 punten

 2. Dorian van Rijsselberghe (NED), 41 punten

 3. Pierre le Coq (FRA), 45 punten
   

Brons voor Lilian de Geus

Voorafgaand aan de medalrace bij de RS:X-women stond Lilian de Geus nog op zilver, maar deze medalrace verliep voor de windsurfster niet zoals gehoopt. De Geus komt haar race als 5e over de finish, waardoor ze een plekje zakt in het overall klassement en zich tevreden moet stellen met het brons. 

De Geus vertelt: “Dit was wel een beetje een teleurstellende medalrace, ik kwam niet helemaal lekker uit. Ik ging voor de rechter kant en dat was de verkeerde keuze. Dus daar miste ik mijn kans om een goede medalrace neer te zetten. Je hebt de hele week veel aan kop gelegen en dan voelt het wel een beetje als verliezen. Maar ik kijk wel terug op een goede week. Ik heb hier echt hele goede races gevaren, veel 1’tjes, maar helaas heeft die 20’er (23e plek in laatste race van final series, red.) van gisteren me toch de kop gekost. Dat is heel jammer.”

Eindstand WK RS:X-women

 1. Yunxiu Lu (CHN), 56 punten

 2. Katy Spychakov (ISR), 60 punten

 3. Lilian de Geus (NED), 64 punten


Eindstand WK RS:X-men Under 21

 1. Tom Reuveny (ISR), 104 punten

 2. Andy Brown (GBR), 175,7 punten

 3. Sil Hoekstra (NED), 211 punten

Bekijk hier meer info en resultaten.

Foto: RS:X-Class

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van TeamAllianz