Goud voor Finn-zeiler Heiner met nog medalrace te gaan / Goud voor 49erFX-duo Bekkering & Duetz bij World Cup Enoshima

31 augustus 2019

Bij de World Sailing World Cup in Enoshima hebben de Nederlandse 49erFX-zeilsters Annemiek Bekkering en Annette Duetz het goud veroverd. De dames gingen hun laatste en beslissende medalrace in vanuit een comfortabele 1e plek overall. Het duo voer een steady race en finishte als 4e. Goed genoeg voor een gouden medaille. Nicholas Heiner (Finn) wist zich een dag voor de medalrace al te verzekeren van het goud. Hij voer een ijzersterke week en maakte daarmee het gat met de concurrentie zo groot, dat hij niet meer in te halen is.

Goud voor 49erFX-zeilsters Bekkering & Duetz
Door zeer wisselende omstandigheden op het Olympisch water konden er gedurende de week maar 5 fleet races gevaren worden door de FX-zeilsters. De dames zetten, uitgezonderd van een race met valse start, een steady reeks neer. Hierdoor konden Annemiek Bekkering & Annette Duetz met een redelijke voorsprong op het scorebord aan hun medalrace starten. Het duo voer een nette race en komt als 4e over de eindstreep. Tevreden blikt het team terug op de medalrace: 

“We gingen de race in vanuit de eerste plek met een prettige voorsprong, maar we moesten alsnog goed varen om hier te kunnen winnen en dat hebben we gedaan. Heel blij! We hebben er hard voor gewerkt dit seizoen, dus daar gaan we zeker van genieten.” 

Een week eerder voeren Bekkering & Duetz nog het Olympisch Test Event, op hetzelfde water. Toen moesten de regerend Europees- en Wereldkampioenen zich nog tevreden stellen met een negende plek. Deze gouden medaille op Olympisch water is voor het duo daarom een fijne bevestiging:

“We zijn super blij dat we op deze Olympische locatie zo goed hebben gevaren! Je hebt hier qua omstandigheden vanalles wat. Deze week begon heel licht, maar gedurende de week hadden we met name veel wind en veel golven met harde windstoten en daar wisten we goed mee om te gaan. We vonden het super leuk om hier te varen onder deze toch wel zware omstandigheden, dus het wordt vast tof als we hier volgend jaar met de Spelen vergelijkbare condities hebben.”

Eindklassement 49erFX

  1. Bekkering & Duetz (NED), 27 punten

  2. Maloney & Meech (NZL), 36 punten

  3. Bossard & Compan (FRA), 37 punten

Goud voor Finn-zeiler Heiner met nog medalrace te gaan
In de Laser Radial-klasse en de Finn-klasse worden op zondag 1 september de medalraces nog gevaren. Nicholas Heiner (Finn) wist zich met nog een medalrace te gaan al te verzekeren van de gouden medaille. Ondanks de zeer uitdagende omstandigheden voer Heiner een week met (op één 5e plek na) enkel top 3 plaatsen. Met slechts 19 punten op de teller na 10 races is hij door de overige zeilers niet meer in te halen. “Ik dacht ik kan het maar beter gelijk afmaken, vóór de medalrace, voor het geval hij niet gevaren wordt”, vertelt Heiner lachend. “Bij de laatste twee events hier in Enoshima ging de medalrace niet door voor ons namelijk!”

Terugblikkend op de week, vervolgt hij: “Dit was een redelijk brute week. Harde wind, heel veel golven en waanzinnige zeilcondities. En als je dan 2 dagen 3 wedstrijden vaart in die condities, dan voelt het lichaam het wel. Maar het was een superweek! Ik heb super constant gevaren, zeker in de downwind heb ik grotere ballen getoond dan de rest en flink wat boten in kunnen halen. En inhalen, dat is leuk!” 

Over de medalrace van zondag: “Ik wil morgen wel gewoon een goede medalrace neerzetten. We hebben nog nooit op de Enoshima race course gevaren, dus dat is belangrijk om te ervaren en om lessen uit te trekken. Daarnaast wil ik gewoon de race winnen. Goed starten en goed varen, maar ik zal waar mogelijk wel wegblijven van situaties waarmee je de rest van het podium zou kunnen beslissen. Die battle hoef ik nu niet aan te gaan, dus dat doe ik dan ook niet. Ik zal een gentleman zijn morgen!” 

Bouwmeester naar medalrace, geen kans meer op podiumplaats
Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester gaat vanuit de 5e plek overall de medalrace van zondag in. De Friezin maakt met een totaal van 87 punten uit 10 races echter geen kans meer op een medaille. Hiervoor is het puntenverschil met de concurrentie te groot. De Belgische Emma Plasschaert gaat in de Laser Radial aan kop met 54 punten. Maxime Jonker heeft zich niet weten te plaatsen voor de medalrace en eindigt de World Cup op een 13e plek.  

Voor meer info en resultaten, kijk je op: https://wcs-enoshima.org/

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van TeamAllianz