Kiran Badloe prolongeert wereldtitel en wint strijd om Olympisch ticket van Dorian van Rijsselberghe

29 februari 2020

Bij het WK RS:X-windsurfen in Sorrento (AUS) is de strijd om het Olympisch ticket tussen Kiran Baldoe en Dorian van Rijsselberghe beslecht. Na een zenuwslopende medalrace prolongeert Badloe zijn wereldtitel en wint daarmee de nationale selectiestrijd van tweevoudig Olympisch kampioen Van Rijsselberghe. Voor Badloe was het zaak om bij de top 5 te eindigen om zich te verzekeren van het Olympisch startbewijs. Van Rijsselberghe wint de medalrace, Badloe finisht 5e. Met slechts 2 punten verschil is de wereldtitel en daarmee het Olympisch startbewijs voor Badloe. Van Rijsselberghe pakt het zilver.

Tijdens de medalrace werd de strijd tussen beide mannen nog extra spannend. Van Rijsselberghe ging als een speer van start, terwijl Badloe wat moeite had goed van de startlijn te vertrekken. Halverwege de race leek Badloe het startbewijs nog even door zijn vingers te laten glippen, maar hij herpakte zich tijdig en finisht als 5e. Met 2 punten afstand op Van Rijsselberghe wint Badloe de wereldtitel en de nationale selectie. Daarmee wordt hij door het Watersportverbond voorgedragen aan NOC*NSF voor definitieve deelname aan de Olympische spelen in Tokio.
 
Bescheiden Badloe: “om de selectie met maar 2 punten verschil te eindigen, dat is een droomscenario”
Badloe komt blij, maar ook bescheiden terug van het water: “We hebben een lekkere race gevaren. Ik probeerde deze medalrace te zien als iedere andere. Maar Dor ging als een knetter van start, en ik had een langzame start, dus het was zeker spannend! Maar ik heb de schade kunnen beperken. Supertof dat ik het bovenaan kan afsluiten. Nu mag ik naar Tokio. Super blij, maar het moet nog even bezinken allemaal. Het was een super spannende battle, zoals we al voorspelden tot aan de laatste race. En om dan ook maar met 2 punten verschil te eindigen, dat is een droomscenario.”  
 
Van Rijsselberghe grijpt naast ticket, maar is vooral trots
“Ik heb een prachtige medalrace gevaren en ben superblij dat ik dit WK daarmee af heb kunnen afsluiten. Voor zover ik het hier nog in de hand had, kon het niet mooier. Ik heb gedaan wat ik moest doen in die laatste race, maar Kir heeft genoeg gedaan om hier te winnen.
Ik ben nu vooral trots. We hebben drie prachtige jaren mogen opbouwen naar dit moment. Dat het kwartje dan nu zijn kant op valt is jammer voor mij. Maar ik ben blij met de twee titels die ik in mijn carrière so far heb kunnen bemachtigen en dat Kir het nu op mag pakken, dat is hartstikke goed.” Terugkijkend op de selectiestrijd en het WK zegt Van Rijsselberghe: “Ik ben blij dat ik hem tot de laatste race heb kunnen vasthouden. Als ik vaar zoals ik de laatste 3 races heb gevaren, dan had ik kunnen winnen, maar dat heb ik niet gedaan. Dus nu lekker naar huis, naar vrouw en kinderen. Hoofd leegmaken en dan verder kijken. Het is nu eerst tijd dat papa weer thuis komt.”
 
Coach Aaron McIntosh trotser dan trots: "uniek, speciaal en ik hou van deze mannen!" 
“Dit had je niet kunnen bedenken. Een prachtig verhaal. Het kwam voor ons neer op een super spannende battle verdeeld over 3 WK’s. We hebben doelen gesteld om samen richting de Olympische spelen te werken. En dat het dan op de laatste race van de trials aankomt, tussen de regerend wereldkampioen en de regerend Olympisch kampioen, head to head. Wat een scenario. En hier is hij dan, Kiran wint. Twee jaar op rij wereldkampioen worden, dat is indrukwekkend. En dan Dor zilver. Voor hem is dit ook een prachtige manier om de selecties af te sluiten.
Ik ben hoe dan ook blij, deze mannen zijn voor mij als broers, vrienden en collega’s tegelijk. We komen van ver en de afgelopen jaren waren een hell of a journey. En de eindbestemming is niet ver weg meer. Het is prachtig. Kir is in geweldige vorm, en dit team is superbijzonder en zonder elkaar zouden we hier nu niet staan. Uniek, speciaal en ik hou van deze mannen!
 
Eindklassement WK RS:X-men

  1. Kiran Badloe (NED), 37 punten
  2. Dorian van Rijsselberghe (NED), 39 punten
  3. Thomas Goyard (FRA), 56 punten
  4. Shahar Zubari (ISR), 62 punten
  5. Pawel Tarnowski (POL), 64 punten

Voor meer info en resultaten: http://www.rsxclass.org/worlds2020

Foto: Ayolt Kloosterboer / NOS

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van TeamAllianz