Kiran Badloe wint marathonrace en staat 3de op officieus WK iQFOiL

21 oktober 2020
Kiran Badloe wint (foto Sailing Energy)
Kiran Badloe wint (foto Sailing Energy)

21 oktober 2020 - Windsurfers die met grote snelheid, met board en al, continu een halve meter over het water scheren. Alleen de foil gaat door het water. Als je het voor het eerst ziet lijkt het onwerkelijk. Geen golven die tegen de onderkant van het board klappen. Sereen bijna. Het is indrukwekkend als 120 mannen tegelijk over de startlijn van de marathon zweven op dit nieuwe olympische board. De marathon is een van de drie type races die op het programma staat tijdens deze vijfdaagse International iQFOiL Games. Kiran Badloe wint de marathon, die iets meer dan een uur duurt. Lilian de Geus scoort een 20ste plaats in deze lange afstandsrace bij de vrouwen.
 
Twee werelden komen bijeen
Opvallend is dat windsurfers van verschillende bloedgroepen zich melden voor deze International Games op de zwevende iQ Foil boards. Grote namen en grote mensen uit het professionele Windsurf Circuit (PWA) strijden tegen ervaren windsurfers die een meer tactisch spel spelen op de olympische RS:X boards. Beide groepen willen onderdeel zijn van de belofte die deze nieuwe olympische klasse voor 2024 met zich meebrengt. En beide groepen hebben, op het moment in elk geval, hun eigen benadering van topsport en hun eigen voorkeur van de weersomstandigheden.  
 
De Nieuw Zeelandse windsurfcoach Aaron McIntosh in Nederlandse dienst zei daarover tijdens het recent gehouden EK: “Je ziet dat de zwaardere mannen die uitkomen in de PWA het goed doen in de slalomraces met veel wind, dat is hun spelletje. Daar moeten de, over het algemeen lichtere, RS:X windsurfers nog aan werken. Maar op de Olympische Spelen racen we in wind variërend 5 tot 35 knopen. Slalom, upwind/downwind en marathon races. En alle deelnemers moeten nog beter leren omgaan met het materiaal in de verschillende omstandigheden. Ik maak me geen zorgen over de Nederlandse prestaties. Wij gaan een blijvende rol van betekenis spelen in deze klasse.”

Lilian de Geus (fotograaf Martina Orsini)
Lilian de Geus (fotograaf Martina Orsini)

Lilian de Geus: “Start van de marathon was gaaf”
Lilian de Geus wil vooral wedstrijdritme opdoen tijdens dit evenement. Scherp blijven op tactische en strategisch gebied in voorbereiding op het EK RS:X dat eraan komt in november. “Dat kan zeker in deze klasse, maar ik ben ondertussen ook bezig om het materiaal beter te leren begrijpen. Maar als ik daar te veel mee bezig ben, heb ik minder focus op strategie en tactiek. Vandaag stond er best veel wind. De start was echt gaaf met 70 tegelijk. Maar met die sterke wind ben ik in het nadeel. Ik heb nog nooit zoveel variatie in type tegenstanders gezien. De grotere vrouwen die uit de PWA komen hebben een voordeel als het waait zeker als we slalomraces hebben. Wij hebben weer voordeel als we moeten courseracen en wat tactischer wordt, in lichter weer.”
 
Kiran Badloe: “Bij het vierde dorp de boei ronden”
Kiran Badloe won de marathonrace en ook in de slalomrace, die in de late middag volgde, scoorde Badloe goed met een vierde plaats. “Het Gardameer is echt langgerekt dus we moesten na zo een 10km op zoek naar een boei. Ik had onthouden die ligt bij het vierde dorpje. Vandaar door naar een ander oord aan het meer en weer terug naar de finish. Superleuk om te doen. Dat zeg ik, nu ik gewonnen heb haha..”
 
“De slalomrace ging ook goed. Ik ben tevreden. De uitslagen zijn nog niet bekend maar ik denk dat ik in de top drie zit. Top 12 is het doel, want dan ga je, op de laatste dag, met die 12 deelnemers met een schone lei naar de finale.”

Uitslagen International Games iQFOiL 2020

Vrouwen na 7 races *
1 Helene Noesmoen (FRA) 10 pnt
2 Delphine Cousin (FRA) 12 pnt
3 Maja Dziarnowska (POL) 25 pnt
7 Lilian de Geus (NED) 63 pnt
36 Esther de Geus 184 pnt
 
Mannen na 7 races *
1 Nicholas Goyard (FRA) 8 pnt
2 Sebastian Koerdel (GER) 10 pnt
3 Kiran Badloe (NED) 13 pnt
13 Huig-Jan Tak (NED) 37 pnt
20 Sil Hoekstra (NED) 62 pnt
43 Luc Schmits (NED) 114 pnt
44 Joost Vink (NED) 114 pnt
 
* met twee schrapresultaten

Volledige uitslagen hier

Event website: https://internationalgames.iqfoil.org/

Uitgelichte artikelen

De partners van TeamAllianz