Lambriex en Van Vugt met stip op eerste plaats Allianz Regatta

10 juni 2021

Het tweede deel van de Hempel World Cup Series Allianz Regatta wordt gekenmerkt door veel zon, maar ook door weinig wind. Op 10 juni wist de wedstrijdleiding twee wedstrijden te organiseren voor de vrouwen, in een tijdsbestek van bijna zes uur. Aan het einde van de middag kregen de mannen nog een kans om in actie te komen. Tweevoudig wereldkampioenen in de 49erFX Annemiek Bekkering en Annette Duetz noteerden een 3-1 en gaan nog steeds aan de leiding. Bart Lambriex en Pim van Vugt scoorden 11-1-1 en stijgen met stip op de eerste plaats.

Bart Lambriex (r) en Pim van Vugt (foto Sander van der Borch)
Bart Lambriex (r) en Pim van Vugt (foto Sander van der Borch)

Hurry up and wait
De zeilsport wordt door de critici ook wel eens omschreven als ‘Hurry up and wait.’ Vandaag was een goed voorbeeld. Opschieten in de vroege ochtend. Om 10 uur het water op. Een race zeilen. En daarna een paar uur wachten in je boot op het water, in de brandende zon. De mannen wachten ondertussen op de wal en mochten aan het einde van de dag nog snel het water op. Door deze eigenschap zijn zeilers over het algemeen heel goed in het omgaan met veranderende omstandigheden.
 
Drie teams 49erFX teams in Nationale Selectie
In de 49erFX vloot zeilen meerdere Nederlandse teams in deze Allianz Regatta. Bekkering en Duetz hebben zich voor de tweede keer geplaatst voor de Olympische Spelen maar daarnaast is nog een drietal teams actief in de Nationale Selectie die hun vizier richten op Parijs 2024. Dat zijn Odille van Aanholt en Emma Siewers, die race 4 wisten te winnen en nu tweede in het klassement staan. Willemijn Offerman en Elise Ruyter vormen ook zo een team en bezetten de negende plaats in de ranglijst.

Odile van Aanholt en Emma Siewers (fotograaf Sander van der Borch)
Odile van Aanholt en Emma Siewers (fotograaf Sander van der Borch)

Het derde team bestaat uit Svea Karsenbarg en Cecile Janmaat. Dit laatste duo daagde in race vijf Bekkering en Duetz uit. Uiteindelijk won het meer ervaren team. Maar Karsenbarg en Janmaat waren tevreden met de tweede plaats en staan achtste in de ranglijst.
 
Cecile Janmaat legt uit: “In de eerste race hadden we niet zo een lekkere start en we kwamen daar niet lekker uit. In de tweede race hadden we eigenlijk ook een slechte start. Maar in die race hebben we onszelf wel netjes naar voor gevaren en op de shifts (winddraaiingen) steeds getacked, en we hebben het initiatief genomen. Dat betaalde uit. Met weinig wind hebben we goede snelheid.”
 
Svea Karsenbarg voegt toe: “Voor de wind ging een stuk beter. We proberen op druk te varen en dan ook nog wel de goeie kant op. We namen een beetje een risico door van groep weg te varen maar wel met goede druk waardoor we eigenlijk toch nog goed terugkwamen.
 
Werken jullie samen met elkaar?
We hebben de hele winter wel samen getraind in Lanzarote en Vilamoura. Alleen nu, de laatste tijd, merk je gewoon dat Annemiek en Annette iets meer hun eigen ding doen. Of we ze uitdagen of van ze leren? Ik denk beide. Met weinig wind kunnen we ze wel uitdagen. En op andere momenten is het vooral nog leren.”

Svea Karsenbarg en Cecile Janmaat (fotograaf Sander van der Borch)
Svea Karsenbarg en Cecile Janmaat (fotograaf Sander van der Borch)

Uitgelichte artikelen

Topsport 49erFX 49er

De partners van TeamAllianz