Nederlandse 49er-zeiler Bart Lambriex naar WK Finale E-Sailing Bermuda

Op 29 oktober vindt de Finale van het WK E-Sailing plaats. Met voor het eerst een Nederlandse deelnemer.

28 oktober 2019

Deze week vindt op Bermuda niet alleen de World Sailing Conference plaats. Ook wordt er op 29 oktober de Finale van het WK E-Sailing gehouden. Met voor het eerst een Nederlandse deelnemer. En dat is geen onbekende in de zeilwereld. Nederlandse 49er-zeiler Bart Lambriex, die in december zal gaan knokken voor landenkwalificatie voor de Olympische Spelen van 2020, staat momenteel tweede op de wereldranglijst van het E-Sailen. De top 8 op deze ranglijst speelt a.s. dinsdag de E-Sailing finale.

Kort voor zijn vertrek naar Bermuda, spraken wij met de 21-jarige Lambriex, over hoe het E-Sailen op zijn pad kwam, hoe hij het weet te combineren met zijn Olympische zeil carrière en of het online spelletje dan misschien ook wel raakvlakken heeft met het échte zeilen...

Hoe ben je ooit begonnen met E-Sailen?
Dat was in Palma 2019, iets meer dan een half jaar geleden. Toen waren er wat mensen van het Nederlandse team, vooral coaches, die het speelden. Al snel genoeg begonnen de zeilers er ook mee en konden we, als we uitstel hadden bijvoorbeeld, wat potjes tegen elkaar doen. Puur voor de lol.

Ik had er wel meteen veel plezier in en toen ik erachter kwam dat er een wereldkampioenschap voor bestaat, waar ook nog eens een leuk geldbedrag in te verdienen valt, dacht ik: het lijk me wel leuk om hier zo goed mogelijk in te worden en te kijken of dat haalbaar is, die WK finale.

Wanneer kreeg je door dat je er wel heel goed in bent?
Toen ik begon was ik nog niet zo goed, maar langzaamaan ging het steeds beter en klom in in de Nederlandse ranking. Toen ik hier bovenaan kwam te staan, had ik wel het idee: als ik hier binnen een paar maanden de beste van Nederland in kan worden, dan is er nog wel meer mogelijk!

Waarom ben jij hier zo goed in?
Het heeft wel te maken met dat je een beetje ervaring hebt. Dus het had wel wat maanden nodig om qua ervaringsniveau hoog genoeg te zitten. En verder lijkt het op sommige vlakken ook wel een beetje op zeilen. Dezelfde eigenschappen die je als mens moet hebben in het zeilen, heb je ook bij dit spelletje nodig: je moet bijvoorbeeld ook snel beslissingen maken en ook tactisch is het best wel vergelijkbaar.

Wanneer speel je?
Ik speelde het afgelopen half jaar bijna elke dag. Een paar potjes, iets van 20 minuten, per dag. Dat was dan ook nodig om een goede ranking te houden. Je kan niet zomaar twee weken stoppen, want dan sta je opeens niet meer goed in de ranking.

En nu mag je naar de WK Finale op Bermuda. Is dit voor jou een serieus WK? Of is dit meer een vorm van ontspanning naast je Olympische zeilcarrière?
Ik zie het zeker als ontspanning. Ik ga in december namelijk naar het WK 49er-zeilen in Nieuw-Zeeland. Daar ben ik al maanden hard voor aan het werk. En het is dan best wel lekker om in aanloop naar dat WK een paar dagen op vakantie naar Bermuda te gaan. Die WK finale E-Sailing duurt maar een uurtje ofzo, 8 potjes. Tuurlijk ga ik daarvoor naar Bermuda, maar de dagen eromheen zijn voor mij vakantie. Lekker in de zon en er een paar dagen helemaal tussenuit van het echte zeilen.

Voegt het wat toe aan je carrière in de 49er?
Het voegt niet direct heel veel toe aan mijn 49er-carrière, maar ik kan er voor mezelf zeker wel wat uithalen. Ik speel straks een paar potjes om de Wereldtitel en om 10.000 dollar, dus dan zit de druk er wel goed op. Dus wat dat betreft helpt het wel om goed om te gaan met spanning. Om gewoon te presteren wanneer het moet, en om rustig te blijven. Dat helpt wel echt denk ik, ook in het 49er-zeilen. Het mentale spelletje is best wel te vergelijken.

En na het WK E-Sailing staat het WK 49er-zeilen op het programma. Waarvoor vertrekken jullie precies richting Auckland?
Er staat wel veel op het spel in Auckland. Het WK is sowieso het grootste evenement in de 49er, met uitzondering van de Spelen. Maar we hebben in Auckland een kans om het land te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020, én we hebben er ook nog een kans om de NOC*NSF-eis te halen. Dus we hopen dat we dat kunnen doen in Nieuw-Zeeland. We hebben veel progressie geboekt de afgelopen periode, dus als we gewoon het beste uit onszelf halen denk ik dat we best wel hoog kunnen eindigen.

Tot slot: Wereldtitel E-Sailing of 49er zeilen? ;-)
Als ik moet kiezen, kies ik natuurlijk voor de wereldtitel in de 49er. Daar is geen twijfel over mogelijk. Maar het liefst win ik ze allebei!

Volg de WK Finale live
De E-Sailing Finale wordt gespeeld op dinsdag 29 oktober om 14u lokale tijd (18u Nederlandse tijd) en is live te volgen via World Sailing YouTube en Facebook.

Ook E-Sailen?
Desktop
iOS
Android

Uitgelichte artikelen

Topsport Wedstrijdsport

De partners van TeamAllianz