Nederlandse zeilers doen goede zaken op EK Laser radial in Gdansk

'Voorsprong niet meer uit handen geven'

9 oktober 2020

Marit Bouwmeester staat op een tweede plaats in het Europees Kampioenschap Laser radial voor vrouwen. Op 9 oktober scoorde de Friese zeilster een tweede en een zevende plaats. Haar Deense concurrent Anne-Marie Rindom sloeg een klein gat met twee overwinningen en gaat hiermee aan de leiding. Maxime Jonker klimt naar een vierde plaats door de laatste race van de dag op haar naam te schrijven. Mirthe Akkerman staat achtste met een tiende en een zevende plaats.

Maxime Jonker: “Voorsprong niet meer uit handen gegeven”
Maxime Jonker won de tweede race van de dag met overmacht. Jonker legt uit hoe dat ging. “Ik had een hele goede start, dat helpt echt. Daarmee sloeg ik gelijk een gat. Ik zeilde een goed eerste kruisrak en ging op het juiste moment, in goede wind, voor de vloot de langs naar de andere kant. Die voorsprong heb ik niet meer uit handen gegeven. Je voelt natuurlijk wel druk van je achtervolgers. Die kozen beide voor een andere kant in de achtervolging op mij. Dan is het dus lastig verdedigen. Dus op dat moment besloot ik om de race uit te varen zonder te veel op mijn directe tegenstanders te letten maar te focussen op mijn eigen kracht, snelheid en koers.”

Maxime Jonker start goed (fotograaf Robert Hajduk)
Maxime Jonker start goed (fotograaf Robert Hajduk)
Mirthe Akkerman: “Ik heb het goed kunnen rechtzetten”
Mirthe Akkerman kwam goed terug in haar races en staat nu achtste. Akkerman gaf de volgende toelichting. “De wind  was heel wisselvallig vandaag. Dus lastige omstandigheden, maar ik heb toch twee redelijke resultaten neer kunnen zetten. Ik ging zeker niet goed vanaf het begin en nam een paar keer en niet zo goede beslissing in het eerste kruisrak. Maar dat heb ik steeds goed rechtgezet en daardoor een net resultaten gerealiseerd. De omstandigheden blijven moeilijk en iedereen ligt heel dicht bij elkaar. Dus het worden nog spannende dagen. Ik heb er veel zin in.”
 
Laser en Laser radial mannen
In de Laser is Duko Bos de beste Nederlander op de 18de plaats. In de Laser radial voor mannen heeft Paul Hameeteman de koppositie overgenomen. Hameeteman zei: “Ik ben heel blij met mijn resultaten en hoe het ging vandaag. Het waren lastige omstandigheden met de wisselende windkracht. In vergelijk met gisteren stond er vandaag meer wind en grotere golven, waardoor de bootsnelheid belangrijker werd. Ik kijk uit naar de rest van de races.”
 
Uitslagen: https://events.pya.org.pl/2020-laser-senior-european-championships-open-european-trophy,e34
  
Event website: http://eurilca.org/2020-laser-senior-european-championships/

Uitgelichte artikelen

Laser Standard Laser Radial

De partners van TeamAllianz