Nieuwe wisselingen in klassement WK 49er(FX) en Laser Standard-zeilen

In de baai van Melbourne konden de Nederlandse zeilers voor de tweede dag op rij in actie komen voor het WK 49er(FX) en Laser Standard-zeilen.

12 februari 2020

49er-mannen Bart Lambriex en Pim van Vugt kenden een goede dag en gaan vanuit de 5e plek overall de gold fleet in. Regerend wereldkampioenen 49erFX-zeilen, Annemiek Bekkering en Annette Duetz, plaatsen zich ondanks een lastige dag eveneens voor de gold fleet. Het duo zal met een huidige 14e plaats in het overall klassement, morgen met een nieuw strijdplan aan de startlijn verschijnen, in de hoop zicht te houden op een podiumplek. Bij de Laser Standaard, waar gestreden wordt in een ijzersterk veld, klimt Rutger van Schaardenburg naar een 7e plaats. Duko Bos zakt naar een 16e plek. 

Lambriex & Van Vugt vanuit 5e plek naar gold fleet 
De Nederlandse 49er-zeilers Bart Lambriex en Pim van Vugt doen ook op de tweede wedstrijddag goede zaken bij het WK 49er in Geelong. De mannen finishen hun races van de dag als 4e, 8e en 11e. Dit brengt het duo naar een 5e plaats in het overall klassement. Ruim voldoende voor een plek in de goldfleet. De mannen komen tevreden van het water: “Vandaag hebben we onze tweede kwalificatiedag met 10 tot 15 knopen wind gevaren. We zijn heel blij dat we morgen de gold fleet ingaan als 5e en zonder een echte aftrekwedstrijd. We hebben een sterk veld hier in Geelong, iedereen is er gewoon. We zijn dus zeker wel tevreden tot dusver. Tuurlijk hebben we hier en daar puntjes gepakt waar het niet nodig was, maar dit is een lekker startpunt. Morgen gaat het écht beginnen!” 

Bekkering & Duetz: "We willen beter en we kunnen beter"
Voor 49erFX-zeilsters Annemiek Bekkering & Annette Duetz verloopt het WK in Geelong iets minder voortvarend. De dames voegden een 11e, 12e en 2e plek aan hun scorebord toe, waardoor ze naar een 14e plek in het klassement zakken. 

“Dit was geen goede dag”, vertelt Bekkering. “Daar balen we flink van, want gisteren was ook niet goed. Dat is gewoon niet leuk natuurlijk. Gelukkig voeren we de laatste wedstrijd wel sterk. Dat is fijn voor de punten. We gaan vanavond een nieuw plan maken zodat we morgen wel echt even op een andere manier gaan racen. Want we willen beter en we kunnen beter. Maar dan moeten we er wel even gas op zetten, willen we onszelf nog in een positie krijgen waarbij we voor de medailles mee kunnen doen. Het kan nu nog prima. We hebben 3 dagen te gaan waarin we in de gold fleet gaan racen, dus dan komen de punten dichterbij elkaar te liggen. We gaan er vol voor. Knallen morgen!” 

Wedstrijdschema WK 49er / 49erFX
Maandag 10 februari t/m woensdag 12 februari: Opening Series
Donderdag 13 t/m zaterdag 15 Februari: Final Series
Zaterdag 15 Februari: Medal Race
Meer info: https://49er.org/event/2020-world-championship/

Van Schaardenburg beklimt klassement Laser Standard, Bos zakt naar 16e plek
Bij het WK Laser Standard heeft Rutger van Schaardenburg een flinke klim in het klassement gemaakt door beide races van de dag als 3e over de finishlijn te komen. Hiermee klimt hij van een 16e naar een 7e plek in het klassement, waar Duko Bos van een 12e naar 16e plaats zakt. Bos kwam zijn races als 14e en 7e over de eindstreep.

Het feit dat de Nederlandse Laser-zeilers aan te top meevaren is veelbelovend. Het niveau in de Laser Standard fleet ligt heel hoog en bewezen toppers uit de Laser-klasse, waaronder Nick Thompson en Tom Burton, staan vooralsnog buiten de top 20. 

Wedstrijdschema Laser Standard
11 t/m 13 februari: Qualifying Series
14 t/m 16 februari: Final Series
Meer info: http://2020-standard-men.laser-worlds.com/ 

Foto: Sailing Energy

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van TeamAllianz