Olympische kwalificatie begint op Europees Kampioenschap ILCA in Andora (ITA)

Van 12 tot en met 17 maart vindt in het Italiaanse Andora het Europees kampioenschap in de ILCA6 voor vrouwen en in de ILCA7 voor mannen plaats.

9 maart 2023

Van 12 tot en met 17 maart vindt in het Italiaanse Andora het Europees kampioenschap in de ILCA6 voor vrouwen en in de ILCA7 voor mannen plaats. Dit evenement is niet alleen belangrijk voor het winnen van de Europese titel, maar is tevens de eerste wedstrijd in een serie van internationale topwedstrijden die meetellen voor de olympische kwalificatie. Er nemen 380 sporters deel uit 49 verschillende landen, waaronder 14 Nederlanders, acht uit Team Allianz, de Nationale selectie van het Watersportverbond.  

Marit Bouwmeester (fotograaf Sailing Energy)
Marit Bouwmeester (fotograaf Sailing Energy)
Vrouwen in de ILCA6  
Er zijn vier Nederlandse zeilsters in Team Allianz die meedingen naar de olympische kwalificatie in deze ILCA6 discipline, die bij het IOC ook bekend staat als 1-persoons dinghy. 
 
Op dit EK komen Mirthe Akkerman (24 - KWV Frisia), Marit Bouwmeester (34 – KWV Frisia) en Maxime Jonker (28 – KWV Loosdrecht) in actie. Marisa IJben (19- KW Sneek) is er dit EK niet bij omdat IJben herstelt van een blessure. Deze vier zeilers worden begeleid door coaches Ben Koppelaar en Jaap Zielhuis.
 
Akkerman, Bouwmeester en Jonker kijken uit naar deze eerste krachtmeeting in het olympische kwalificatietraject in Andora.
 
Marit Bouwmeester heeft veel vertrouwen: “Eigenlijk begint Olympische kwalificatie deze week. Ik wil het gewoon nog een keer goed doen. De laatste keer in Parijs, lekker dichtbij.” 
 
“De trainingen zijn deze winter heel erg goed gegaan dus ik denk dat ik op goed niveau zit om nu al te winnen. Want het was natuurlijk een beetje race tegen de klok na mijn zwangerschap.” 
 
“Met Jessie (Jessie Mae Bouwmeester haar dochter red.) is het wel uitdagend, maar dat zou denk ik elke ouder beamen, want het is gewoon een hoop geregel. Maar het brengt ook onwijs veel. En je merkt echt dat je tijd kostbaarder is. Ik kan minder vaak trainen, maar daardoor moet elke training gewoon perfect zijn want Ik heb geen tweede kans. Het moet gelijk goed, dat heeft heel erg geholpen afgelopen winter.” 
 
“Fysiek komt het gemakkelijk allemaal terug. Misschien heb ik onbewust mijn pijngrens verlegd. Ik weet het niet. De wattages die we zien op de fiets heb ik nog nooit getrapt,” besluit Bouwmeester.
Maxime Jonker (fotograaf Sailing Energy)
Maxime Jonker (fotograaf Sailing Energy)
Ook Maxime Jonker heeft zin in de aftrap van het seizoen. “Het vorige EK was heel laat in november vorig jaar, deze weer heel vroeg. De trainingen in de winter zijn heel goed gegaan. We hebben hard kunnen trainen met deze groep en ik denk dat we een hoog niveau in onze trainingsgroep hebben.” 
 
“Ik kijk er naar uit om te gaan racen en om m'n skills in te zetten. Ik benader dit EK als een serie waar een titel te winnen valt en dat is niet anders dan anders. Daar ga ik m'n best voor doen en onderweg niet vergeten te genieten!”
Duko Bos (fotograaf Sander van der Borch)
Duko Bos (fotograaf Sander van der Borch)
Mannen in de ILCA7
Bij de mannen verschijnen 11 Nederlandse sporters aan de start in deze olympische discipline. Daarvan zitten vijf in de Nationale selectie; te weten Duko Bos (27 – RZV Rotterdam), Niels Broekhuizen (27 - EWSV Admiraal van Kinsbergen) en Paul Hameeteman (19- WV Zierikzee), Willem Wiersema (21 - KWV Frisia) en Thomas van Ofwegen (21 – WSV Braassemermeer). 
 
Zoals gebruikelijk wordt deze grote groep, op dit soort piekevenementen, begeleid door twee coaches. Pieter-Jan Postma voegt zich tijdens dit EK, bij vaste coach Rodie van Macklenbergh. Postma focust zich op Duko Bos en Niels Broekhuizen. Postma heeft bij het Watersportverbond de versnelde coach-opleiding met succes afgerond en zal zijn ruime kennis en ervaring inzetten voor de ILCA7 groep. Postma zal tijdens de Troféo Sofia Regatta begin april dezelfde rol vervullen.
 
Duko Bos zeilt al vanaf zijn zesde levensjaar in de Optimist, daarna in de 420 nu in de ILCA7. Dit is de tweede poging die Bos en Broekhizen doen om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen in de meest competitieve discipline in de zeilsport.  
 
Bos kijkt vooruit: “We zijn net terug van 1,5 maand winterkamp op Lanzarote en nu twee weken in Nederland geweest om energie op te bouwen. We willen topfit aan de start verschijnen. Ik ben nu bezig met kennis op te bouwen over de locatie. En daarnaast is het belangrijk dat mijn hoofd leeg is. Goed varen op dit EK geeft vertrouwen en rust voor de volgende kwalificatie-evenementen.” 
Niels Broekhuizen (fotograaf Sander van der Borch)
Niels Broekhuizen (fotograaf Sander van der Borch)
Format
Vanaf zondag 12 tot en met vrijdag 17 maart staan twee races per dag op de agenda. De kampioenschappen in de ILCA kennen geen medalrace. Bij meer dan vier race is er een schrapresultaat en bij meer dan tien races komt een tweede schrapresultaat in het spel. 
 
 
Team Allianz
ILCA6 
 • Mirthe Akkerman 
 • Marit Bouwmeester 
 • Maxime Jonker 
ILCA7 
 • Buko Bos 
 • Niels Broekhuizen 
 • Paul Hameeteman 
 • Willem Wiersema 
 • Thomas van Ofwegen
ILCA7 0verige Nederlanders
 • Stijn Beks 
 • Daan Boekholt 
 • Cornelis den Tex 
 • Lars Jansen 
 • Caspar Kowalski 
 • Stijn van der Valk 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

ILCA7 ILCA6

De partners van TeamAllianz