Preview: Eerste EK IQ Foil - Olympisch windsurfen in 2024 - start 22 augustus

21 augustus 2020

De Nederlandse windsurfers Lilian de Geus en Kiran Badloe behoren tot de absolute wereldtop. Deze twee wereldkampioenen op het olympische RS:X board bereiden zich voor op de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio. Maar ze moeten tevens hun vizier gericht hebben op Parijs 2024 waar de bestaande RS:X windsurfer vervangen wordt voor de ‘zwevende’ iQ FOiL klasse. Zaterdag 22 augustus start het allereerste Europese Kampioenschap iQ FOiL in St. Moritz met 143 deelnemers uit 23 landen. Naast Badloe en De Geus verschijnen ook een aantal surfers uit de talentploeg van het Watersportverbond aan de start.

 

Badloe en De Geus winnen de demonstratiewedstrijd

In voorbereiding op het EK is er een demonstratiewedstrijd georganiseerd in St. Moritz op 15 en 16 augustus 2020. Op papier de beste twaalf mannen en zes beste vrouwen van de wereld waren daar voor uitgenodigd. Kiran Badloe en Lilian de Geus wonnen beide deze proloog. Op haar eigen kanalen vertelde De Geus al enthousiast over de demonstratiewedstrijd.

“Het was een geweldig weekend, het is goed om weer internationaal te kunnen racen. Ook al was dit meer een soort demonstratiewedstrijd, je wilt winnen. Dat dit dan lukt is super. Ik denk dat we hebben laten zien waarom de iQFOiL de opvolger van de RS:X wordt.  We hebben een prachtige showcase neergezet. Maar uiteindelijk draait het erom dat we hier in Zwitserland uren kunnen maken en dat ik me weer internationaal kan meten.”


Raceformat

Het voorgestelde raceformat wijkt af van het bestaande olympische format met de RS:X. In St. Moritz staan drie soorten races op het programma. De marathon, de slalom en de reguliere wedstrijden (upwind/downwind). Aaron McIntosh, de coach van Kiran Badloe en een warm voorstander van deze nieuwe klasse, is ook aanwezig. Niet alleen om Badloe te coachen maar ook om een nog beter gevoel te krijgen bij de iQ FOiL klasse op weg naar Parijs 2024.

Op zaterdag 22 augustus begint het EK met de marathonrace. Het evenement eindigt op woensdag 26 augustus. In deze periode staan 25 korte races op het programma. Als het hard waait varen ze upwind/downwind races en met minder wind wordt er geslalomd.

Video op YouTube van de demonstratiewedstrijd.

De partners van TeamAllianz