TeamNL zeilen op weg naar Olympische Spelen 2024

Terugblikken, maar vooral ook vooruitblikken met hoofdcoach TeamNL Zeilen, Jaap Zielhuis.

27 december 2019

TeamNL zeilen staat er richting de Olympische spelen in Tokyo heel goed voor. Al twee jaar op rij zijn wij op mondiaal niveau het sterkst presterende land! Na Tokyo zal het Olympische programma op diverse punten worden aangepast, en om te blijven winnen moeten we daar nu op anticiperen. Zo zullen de voor ons bekende en succesvolle 470 dames en Finn verdwijnen en zullen kitefoilen en offshore nieuwe disciplines worden. Dus we moeten zo snel mogelijk gaan (om)scholen in de nieuwe spectaculaire klassen. We hebben daarvoor genoeg talentvolle sporters.

Couvert & Becker tijdens Nacra 17 Youth European Championships - Foto: Joao Costa Ferreira
Couvert & Becker tijdens Nacra 17 Youth European Championships - Foto: Joao Costa Ferreira

Richting 2024 is er veel vertrouwen in de huidige programma’s voor de 1-mans boten (Laser), de skiffs (49er/FX) en het windsurfen (in 2024: windfoilen), bij zowel de dames en de heren. Onze ambities en uitdagingen zijn echter groter. Als serieus zeilland willen we er ook staan in deze in het oog springende klassen:

  • Foiling Nacra 17-mixed, de catamaran op draagvleugels: We hebben de zeilers klaarstaan om topteams te formeren: zowel vanuit de opleidingslijn op de Topzeilacademie, als vanuit de huidige kernploeg die na Tokyo switchen van klasse. We zijn in het najaar van 2019 reeds van start gegaan, onder leiding van Karel Begemann. Zodra er voldoende budget beschikbaar is gaan we vol gas door.
  • Kitefoil-mix, wind power: Nederland is 1 van de grote kitesurflanden in de wereld met succesvolle professionals freestyle. Kitefoilen is een nieuwe discipline die snel aan populariteit wint. Er worden onvoorstelbaar hoge snelheden gehaald. Dit voorjaar zijn we vanaf 0 gestart en inmiddels is er – onder leiding van Casper Bouman - een trainingsgroep opgebouwd met jonge talentvolle toppers die razendsnel stappen zetten.
  • Offshore-mix, 4 dagen en 3 nachten op zee; de enige Olympische sport die dag en nacht doorgaat: De Volvo Ocean Race laat zien dat zeezeilen in het Nederlandse bloed zit. Deze discipline kan een mooie brug slaan tussen olympisch- en zeezeilen. Volvo Ocean Race veteraan Gerd-Jan Poortman is hierbij de kwartiermaker en contactpersoon. Een campagne zal echter heel kostbaar zijn en vraagt om slimme nieuwe partnerships tussen verenigingen, boot-eigenaren en sponsoren.

(artikel gaat verder onder afbeelding)

Mariska Wildenberg tijdens Formula Kite World Championships 2019 - Foto: IKA
Mariska Wildenberg tijdens Formula Kite World Championships 2019 - Foto: IKA

Om te blijven presteren en onze plek als beste presterende land te verdedigen, is de afgelopen jaren ook de basis gelegd voor Parijs 2024. Niet alleen in de reeds bestaande klassen, maar juist ook in nieuwe klassen.

Dit doen we uiteraard niet alleen, want in de Olympische missie is NOC*NSF dé partner. Ook zij investeren, met hun partners, in onze sport! Daarmee hebben we in 2019 voor Nacra 17, Kitefoilen en Offshore al kwartiermakers kunnen aanstellen en voor de eerste materialen en coaching kunnen zorgen.

Om deze start in 2020 - naast de intensieve voorbereidingen op de Olympische Spelen - een krachtige follow-up te geven, zijn we op zoek naar partijen die hierbij willen aansluiten en onze Nederlandse toptalenten willen steunen.  

Een samenwerking kan in veel verschillende vormen, dus ook nieuwe ideeën zijn van harte welkom. We bespreken graag de mogelijkheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Serge Kats. Serge.kats@watersportverbond.nl. T: 0681525052

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van TeamAllianz