Tweede deel Allianz Regatta van start met triple bullet voor Bekkering en Duetz

9 juni 2021

Op het IJsselmeer voor de kust van Medemblik is deel twee van de Allianz Regatta van start gegaan. De mannen in de 49er klasse moesten een paar uur geduld hebben vanwege het gebrek aan wind, Maar de wedstrijdleiding wist toch nog drie races te organiseren voor de 31 deelnemende teams. Bart Lambriex en Pim van Vugt eindigen de dag met een overwinning en zetten een serie van 4-16-1 neer. Annemiek Bekering en Annette Duetz scoorden drie keer een overwinning, in een vloot van 17 deelnemers.

 

Bekkering en Duetz (fotograaf Sander van der Borch)
Bekkering en Duetz (fotograaf Sander van der Borch)

Meerdere Olympische tegenstanders

Bart Lambriex en Pim van Vugt hebben zich als laatste van Team Allianz, geplaatst voor de Olympische Spelen. Ze zijn het eerste Nederlandse team dat in de historie van de 49er zich plaatsen in deze uitdagende Skiff-klasse. De Allianz Regatta is weer een kans voor het talentvolle team om zich verder te verbeteren en om scherp te blijven.

 

Lambriex gaf de volgende toelichting. “Er stond een landwind. Die is altijd heel onstabiel. We hadden daardoor ook wisselende resultaten. Tijdens het racen ging de wind in kracht en richting flink op en neer. Dus alle posities wisselden snel in het veld. Die race waarin we 16 werden, gingen we het eerste deel van de race goed. Maar we misten een shift (winddraai red.) en een vlaag. We zaten tussen twee windsoorten in en toen ging het ineens heel hard naar achter. Dat was een beetje jammer. In principe kan je die vlagen zien maar dat was redelijk moeilijk. Maar soms gaan die vlagen ook om je heen.”

 

“De Allianz Regatta is belangrijk voor ons om zo vlak voor de spelen weer een grote wedstrijd te hebben. Dat helpt ons om scherp te blijven. Er zijn een paar andere olympische deelnemers zoals de Fransen en Denen. En daarbuiten heb je ook een hoop goede Duitsers en een hoop goeie Fransen die meedoen. Wat dat betreft is het veld wel aardig goed,” besluit Lambriex.

Lambriex en Van Vugt (fotograaf Sander van der Borch)
Lambriex en Van Vugt (fotograaf Sander van der Borch)

Drie keer een bullet

Annemiek Bekkering en Annette Duetz scoorden drie keer een eerste plaats. Nu kan je zeggen; dat zijn ze aan hun stand verplicht. Maar in deze lichte condities, met een hele veranderlijke wind, zijn verrassingen eerder regel dan uitzondering.

 

Bekkering legt uit: “We hebben echt ons best gedaan. Het was serieus puzzelen, in deze lichte omstandigheden. We moesten de hele tijd echt goed kijken om in fase (synchroon met de winddraaiingen red.) te blijven en om druk te zoeken. Het was niet simpelweg: hard gaan en de goede kant op.”

 

Annette Duetz voegt toe: “Dit is ook wat we wilden oefenen voor we Japan, goed samen blijven werken, goed kijken, goede communicatie en hard varen in licht weer. We hebben veel wind gehad gedurende al onze wintertrainingen. Dus voor ons is elke race met licht weer goed. Verder zitten er veel lichte teams tussen onze tegenstander. Dus dit is voor ons echt wel een uitdaging in deze omstandigheden en zijn we blij met dit resultaat.”  

 

“Het was ook echt heel leuk om weer op je eigen water tegen een redelijke vloot te zeilen. We hadden er vooraf ook echt zin in, ook omdat we een hele grote Nederlandse vloot hier hebben met zes teams. We denken nog over een teamnaam na. Zoiets als Team Parishima, een combinatie van Enoshima (Tokio) en Parijs,” besluit Bekkering met een glimlach.

 

Andere twee Nederlandse teams in de top tien zijn Odille van Aanholt en Emme Siewers op de vierde plaats en Svea Karsenbarch met Cecille Janmaat nemen de tiende plaats in.


Uitslagen klik hier. 
 
Website evenement: https://allianzregatta.org/

Uitgelichte artikelen

Topsport 49er 49erFX

De partners van TeamAllianz