Voorbeschouwing: Nicholas Heiner start woensdag 2 september op EK Finn Gdynia

De eerste echte krachtmeeting voor olympisch zeiler Nicholas Heiner na het uitbreken van de Corona-crisis start deze woensdag 2 september in Gdynia, Polen op het EK in de Finn-klasse.

31 augustus 2020

De eerste echte krachtmeeting voor olympisch zeiler Nicholas Heiner na het uitbreken van de Corona-crisis start deze woensdag 2 september in Gdynia, Polen op het EK in de Finn-klasse. Heiner die zich al geplaatst heeft voor deelname aan de Olympische Spelen van Tokio 202One is vooral benieuwd naar hoe de andere favorieten uit deze periode gekomen zijn. 

 

Omdat het WK Finn (Gold Cup) 2020 in Palma onlangs is geannuleerd, is dit EK in Polen het belangrijkste  evenement geworden. De Finn-zeilers hebben in kleine groepen door heel Europa getraind, maar dit is de eerste keer dat ze elkaar ontmoeten sinds het WK 2019 in Melbourne, in december. Met uitzondering van zeilers van buiten Europa zullen de meeste toppers aanwezig zijn. Tot de favorieten behoren naast Heiner, Max Salminen uit Zweden, Alican Kaynar uit Turkije, Zsombor Berecz uit Hongarije en Giles Scott uit Groot-Brittannië.

 

Heiner: “EK wordt ineens piekmoment”

Heiner die met zijn coach Mark Andrews in Polen is zei het volgende: “Gdynia Polen, de eerste en de laatste keer dat ik hier zeilde was in 2004 voor het ISAF Jeugd WK destijds in de 420 klasse. We werden één na laatste, ik zeilde net drie maanden in die boot. Dus ik heb geen hele goede herinneringen aan Gdynia,” zei Heiner lachend.

 

“Op zondag hebben we voor het eerst gevaren hier. Maandag 31 augustus doen we dat nog een keer. Dinsdag hebben we een rustdag en dan starten we woensdag. We zijn hier heel laat aangekomen, dat zat in ons originele plan. Ik kreeg al vragen van de andere Finn zeilers of we wel kwamen. We hebben ze een beetje gedold en onduidelijk gedaan, wat grappen en grollen over en weer. Maar in ons programma wilden we zoveel mogelijk uren maken in Scheveningen in voorbereiding op het WK in Palma de Mallorca in oktober. Maar dat WK is vorige week afgelast en we wilden ons programma niet nog een keer omgooien.”

 

“Noodgedwongen werd dit EK toch ineens een piekmoment. Maar zoals gezegd we hebben veel tijd in Scheveningen doorgebracht en te intensief getraind om hier te kunnen pieken. Het is denk ik heel waardevol om te zien hoe iedereen uit deze periode is gekomen. Maar voor een echte topprestatie hebben we iets te hard getraind.” 

 

“Ik heb wel heel veel zin om te racen, het lichaam voelt goed, in m’n hoofd zit het goed. We willen zeker een podiumplek en goud zou mooi zijn. Maar het voelt niet alsof we daar naartoe gewerkt hebben. Maar dat betekent natuurlijk niet dat we niet iets heel moois neer kunnen zetten.”

 

Uitgelichte artikelen

Finn Fleetracen

De partners van TeamAllianz