Wereldkampioenschap ILCA 6 in Mussanah, Oman 1-6 December 2021

30 november 2021

Op 1 december start het Wereldkampioenschap in de olympische ILCA 6 klasse in Mussanah, Oman. Voor het Nederlande Team Allianz verschijnen daar Mirthe Akkerman en Maxime Jonker aan de start. Jonker eindigde op het laatste WK in 2020 op de tweede plaats achter Marit Bouwmeester. Op dat WK eindigde Mirthe Akkerman als 10de.  Bouwmeester doet dit kampioenschap niet mee vanwege haar zwangerschap. Het trio wordt in Oman begeleid door ILCA 7 coach Ben Koppelaar. 

Maxime Jonker tijdens practice race op 30 november (fotograaf Sander van der Borch)
Maxime Jonker tijdens practice race op 30 november (fotograaf Sander van der Borch)

Maxime Jonker heeft er zin in. “Er doen ongeveer 65 boten mee en eigenlijk is het een heel erg goed bezet WK. Bijna alle toppers van de Olympische Spelen zijn er. Het wordt een mooie challenge met vooral licht weer. Dus ik verwacht weinig snelheidsverschillen en het gaat echt op het racen aankomen. Strijd tot de allerlaatste race op de allerlaatste dag. Ik heb er heel veel zin in en heb hard getraind. Ik heb nog een extra boost gekregen van het succesvolle WK van de 49er zeilers hier in Oman. Dus genoeg inspiratie, zin in om te knallen.”

Mirthe Akkerman voelt wel wat spanning. “Het is de eerste keer dat ik in Oman ben. Vrij lichte condities. Iets wat we in de eerste paar dagen in training en oefenpotjes bekeken hebben, is of er een beetje ritme in de wind te vinden is. Ik kijk er heel erg naar uit om te racen. Ik ben wel beetje positief gespannen, want ik wil graag een goed resultaat neerzetten. Het is allemaal vrij nieuw hier, maar ik heb een goed gevoel over de afgelopen paar dagen met de training. Het bootje is goed. Mijn doel is om bij de eerste vijf te eindigen.”

Format
Als het weer het toelaat, bestaat dit kampioenschap uit een serie van 12 races, gezeild over een periode van zes dagen, van 1 tot en met 6 december. Op de planning staan twee races per dag en indien nodig kunnen er drie gezeild worden. Na vijf races is er een schrapresultaat en na 10 races volgt een tweede schrapresultaat. Er is in deze Laserklasse geen medalrace!

Meer over de ILCA6
In de Laser radial zeilen vrouwen en lichte mannen. Voor de mannen is de Laser radial niet een olympische klasse. Lasers hebben een nieuwe naam. Ze heten nu ILCA (Int Laser Class Association). De zes of zeven staat voor het zeiloppervlak, 7 m2 voor de mannen en 6 m2 voor de vrouwen. De regels zijn aangepast, waardoor er meer botenbouwers zijn toegelaten. De ILCA is echter nog steeds een strikte eenheidsklasse, die vanwege de eenvoud en waardevastheid nog steeds de meest wijdverspreide en bestverkochte boot is wereldwijd. Om die reden ook nog steeds olympisch en daarom is de competitie sterk, zijn de snelheidsverschillen klein en de concurrentie groot, net zoals het aantal deelnemers.

Website evenement: http://2021-radial.laser-worlds.com/

Uitgelichte artikelen

De partners van TeamAllianz