Windsurfer Badloe daagt lichtgewichtjes uit voor Europese titel

12 maart 2021

De Europese Kampioenschappen op het olympische RS:X windsurfboard worden deze week gekenmerkt door aflandige en onstabiele wind voor de kust van Vilamoura, Portugal. Dat weer staat ook voor morgen op het programma tijdens de medal race om 15.30 uur met de beste tien windsurfers van het klassement.

Kiran Badloe
Kiran Badloe

RS:X Mannen met Kiran Badloe
Kiran Badloe staat tweede in de ranglijst en slechts twee punten achter het ene lichtgewicht uit Israël en zes punten voor  het andere lichtgewicht uit Italië. De andere zeven deelnemers zitten daar weer vele punten achter. Sil Hoekstra, Badloe zijn trainingspartner eindigt als twaalfde en plaatst zich niet voor de medal race.
 
Kiran Badloe heeft er over nagedacht en komt met het volgende simpele gameplan. Badloe legt uit: “Morgen inderdaad weer weinig wind, zeker in de middag. Onze medal race staat pas gepland om half 3 (Portugese tijd) en dan is meeste wind alweer op. De Israëliër is inderdaad licht. Maar die gast vaart supergoed en het gaat hem allemaal vrij makkelijk af. Hij gaat gewoon hard over het water doordat hij net wat minder weerstand heeft. Dus mijn strijdplan voor morgen is winnen. Ja, zo simpel is het. Diegene die de andere verslaat is de overall winnaar, dus we gaan hem achter ons houden. En natuurlijk niet de Italiaan uit het zicht verliezen, anders gaat hij er met de winst vandoor. Dus al met al wordt het gewoon keihard mijn best doen en zorgen dat ik die lichtgewichtjes achter me ga houden.”

(tekst loopt door onder foto) 

Lilian de Geus met NED3
Lilian de Geus met NED3

RS:X Vrouwen met Lilian de Geus
Lilian de Geus bezet de derde plaats met negen punten achterstand op de Franse koploper Charline Picon. De Geus heeft op papier nog kans op goud. Maar heeft dat niet zelf in de hand. Haar plan is ook even duidelijk als simpel. 

“Doelstelling was hier om top 3 plek te varen. Dat lukt. De top ligt nog steeds dicht bij elkaar Het was heel jammer van mijn laatste race vandaag. Ik heb heel veel punten verloren in die race. Anders had ik er dichter op de nummers 1 en 2 gestaan. Nu zitten er iets van 9 punten tussen. Voor de medal race moet ik gewoon winnen en kijken hoe de rest uiteindelijk eindigt.” 

“Overall zijn we met mijn coaches Jacco Koops en Casper Bouman heel tevreden hoe het gaat. Het doel was om uiteindelijk weer een stap te maken omdat Charline Picon de Française heel erg dominant was een paar maanden geleden op het EK. Nu hebben we weer de uren gemaakt en zitten we eigenlijk heel dichtbij. We kunnen vanuit hier weer verder bouwen met nog wat kleine aanpassingen richting de olympische spelen.” 

EK RS:X
Link naar alle uitslagen.

De partners van TeamAllianz