49erFX-zeilsters Bekkering & Duetz maken sprong in klassement bij WK in Geelong, Lambriex & Van Vugt (49er) blijven op koers voor Olympisch ticket

13 februari 2020

Bij de verschillende WK zeilen in Australië konden de zeilers dankzij voldoende wind alle geplande races van de dag varen. 49erFX-zeilsters Bekkering & Duetz hebben zich goed weten te herpakken na twee mindere dagen. Het duo klimt van een 14e naar de 9e plek in het klassement. 49er-mannen, Lambriex & Van Vugt, zakken na wisselende resultaten 1 plek, van de 5e naar de 6e plaats, maar liggen daarmee nog steeds op koers voor Tokio. Bij het WK Laser Standard zakt Rutger van Schaardenburg naar een 10e plek, waar Duko Bos de 20e plaats inneemt.

De Nederlandse 49erFX-zeilsters Annemiek Bekkering & Annette Duetz kenden een lastige start van het WK, maar hebben het tij weten te keren. Met stabiele wind, maar wel veel zeewier op het water, wisten de dames resultaten neer te zetten waar ze met meer tevredenheid op terugblikken dan de voorgaande dagen. Ze komen hun races van de dag als 11e, 9e en 2e over de finishlijn en klimmen naar de 9e plek in het overall klassement. 

“Het ging alweer een beetje beter vandaag. Vooral de laatste wedstrijd ging hartstikke goed. Dat is fijn en heeft weer een beetje vertrouwen gegeven. We hebben gelukkig een paar plekjes omhoog kunnen klimmen en hopen de komende twee dagen deze lijn door te kunnen zetten om naar de top te komen. De nummers 1 en 2 (Dobson / Tidey, GBR en Echegoyen / Barcelo, ESP, red.) zijn heel goed aan het varen. Ze zijn eigenlijk al een beetje weg. Maar voor die bronzen medaille kunnen we zeker nog vechten. De wind lijkt morgen alleen niet zo heel gunstig. Veel verschillende voorspellingen met weinig wind. Hopelijk kunnen we wel een paar races varen en dan hebben we in ieder geval zaterdag nog met goede wind en een medalrace. De stijgende lijn zit er in, dus we zijn een stuk positiever dan gisteren en we proberen samen dit WK zo goed mogelijk af te maken.” 

Lambriex & Van Vugt blijven op koers voor Olympisch ticket
Bij de 49er-mannen konden, na lang wachten, 4 races gevaren worden met een instabiele wind vanaf het land. Voor de Nederlandse zeilers Bart Lambriex & Pim van Vugt werden het races met wisselende resultaten. Zij voegden een 15e, 7e, 25e en 4e plek toe aan hun scorebord. Hiermee zakt het duo een plaatsje, naar de 6e plek in het overall klassement. Nog steeds op koers voor Tokio 2020, waarvoor de mannen hun WK bij de top 8 (landen) moeten zien te eindigen. Als ze hierin slagen hebben zij voldaan aan alle eisen om een Nederlands 49er-team naar de Olympische Spelen te kunnen sturen. Dan is het enkel nog afwachten of zij het enige Nederlandse team blijven dat aan deze eisen voldoet, of dat een interne selectie moet bepalen welk team zich plaatst. 

De mannen komen na een wedstrijddag van bijna 7 uur van het water: “Het racen was vandaag leuk en uitdagend, maar het was ook een lange en vermoeiende dag. We zijn blij dat we er nog bij staan. Er staan nog 5 gold races op de planning en een medalrace, maar gezien de minder goede voorspellingen voor morgen hopen we dat we in elk geval een paar races kunnen doen.” 

Wedstrijdschema WK 49er / 49erFX
Maandag 10 februari t/m woensdag 12 februari: Opening Series
Donderdag 13 t/m zaterdag 15 Februari: Final Series
Zaterdag 15 Februari: Medal Race
Meer info: https://49er.org/event/2020-world-championship/   

Uitdagende dag voor Laser Standard-zeilers Van Schaardenburg en Bos
Bij de Laser-mannen in Melbourne (Sandringham) konden ook de geplande races voor de dag gevaren worden. Rutger van Schaardenburg finishte zijn races als 6e en 7e. Hij zakt daarmee naar de 10e plek overall. Duko Bos zakt met een 19e en 6e plek naar de 20e plaats in het klassement. 

Ook dit WK kan de mannen in de Laser een stap dichterbij de Olympische Spelen van 2020 brengen. In dit geval is een top 8 landenplek voldoende voor een halve NOC*NSF nominatie. Een top 3 plek levert een hele nominatie op. Vooralsnog ligt Van Schaardenburg, die eerder nog geen nominatie wist te behalen, halverwege het WK binnen deze top 8 (landen). 

Wedstrijdschema Laser Standard
11 t/m 13 februari: Qualifying Series
14 t/m 16 februari: Final Series
Meer info: http://2020-standard-men.laser-worlds.com/ 

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van TeamAllianz