Lambriex en Van Vugt officieel met Team NL Zeilen Kernploeg op weg naar Tokio

Eerste olympische skiff mannen in 20 jaar

4 november 2020

Bart Lambriex (22) van de Haarlemsche Jachtclub en Pim van Vugt (25) van Watersportvereniging H2O zijn in de wedstrijdzeilsport geen onbekenden. Op het Europees Kampioenschap in de olympische 49er-klasse in Oostenrijk, voldoen Lambriex en Van Vugt in oktober 2020 aan alle prestatie-eisen voor deelname aan de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio. Met deze kwalificatie promoveert dit duo nu van de talentploeg naar het keurkorps van de Nederlandse olympische zeilers; de TeamNL Zeilen Kernploeg.

Eigen coach en eigen programma

Ambitieus zoals dit team is, zei Bart Lambriex direct na hun kwalificatie: “We hebben ons gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Dit is zeker niet het einddoel.” Van Vugt voegt daar aan toe: “Ook op de Spelen willen we meedoen om de winst. Dat is ons doel. We willen series gaan winnen. Daar gaan we de komende maanden aan werken.” De beleidsmakers van TeamNL Zeilen zien in dit team een mogelijke kanshebber op een medaille op het allerhoogste niveau, indien ze de komende maanden voldoende progressie blijven boeken. Om dat te bewerkstelligen krijgt dit team een eigen programma onder begeleiding van de Engelse coach Rick Peacock, waar ze al mee werkten in het High Performance talentprogramma.

 

Uitdaging

De grote uitdaging voor dit nieuwe team is dat de wedstrijdkalender op dit moment leeg is en de invulling daarvan onzeker en dat ze wedstrijden op het hoogste niveau nodig hebben om te groeien. Wat ook duidelijk is dat dit team, net zoals alle andere Kernploeg programma’s, wil trainen op een locatie die heel erg lijkt op de omstandigheden in Enoshima of in Enoshima zelf. Zelf zijn ze daar nog niet geweest en dat is op korte termijn ook niet mogelijk. Met hun coach Peacock  beginnen ze in elk geval in Zuid-Portugal waar de golfslag en windkracht veel lijkt op die van Enoshima.

 

Eerste olympische skiff mannen in 20 jaar

Met hun olympische kwalificatie realiseren Lambriex uit Haarlem en Van Vugt uit Vlaardingen iets wat geen enkele Nederlandse zeiler lukt sinds de introductie van deze spectaculaire skiff klasse bij de mannen, 20 jaar geleden op de Spelen van Sydney. Tijd om dit team goed te introduceren hebben we ze gevraagd iets meer over zichzelf te vertellen en over hun samenwerking. Leer dit bijzondere duo iets beter kennen. Wie zijn deze twee atleten die Nederland eindelijk op de kaart zetten in de koningsklasse bij de mannen? In deze ‘TeamNL Zeilen I-Docu’ leer je dit team beter kennen.

Twee bescheiden wereldtoppers, één team

Lambriex begon met zeilen op zijn vijfde levensjaar en zeilde al jong wedstrijden. Hoogtepunten zijn een tweede en vierde plaats op het WK Optimist in respectievelijk 2011 en 2012. Lambriex behoort sindsdien, volgens de kenners, wereldwijd altijd tot de besten van zijn generatie. Na de Optimist deed Lambriex ervaring op in verschillende jeugdklassen en ging vanaf 2017 fulltime zeilen op de Topzeilacademie in Scheveningen. Sindsdien woont de Haarlemmer ook in Scheveningen en koos hij, na zijn VWO diploma voor een full-time topsportbestaan. Saillant detail;  vader Huub Lambriex nam namens Nederland deel aan de Olympische Spelen van 1984 in de Tornado en zijn moeder Ester van Kuffeler ging destijds als algemene reserve mee naar Los Angeles.

Pim van Vugt zeilde vanaf zijn zevende levensjaar en begon met wedstrijdzeilen op zijn 17de. Vervolgens werd hij met zijn zus in 2016 en in 2018 wereldkampioen in de RS 500 klasse. Van Vugt is een echte allrounder in de zeilsport en heeft zichzelf op iets latere leeftijd bewezen als zeer succesvolle wedstrijdzeiler op internationaal niveau.  

 

De vonk sloeg over in het ‘High Performance project’

Van Vugt stapte in 2015 voor het eerst in een 49er en Lambriex in 2017. Samen zijn ze onderdeel van het ‘High Performance’ talentprogramma dat in 2017 van start gaat met de hulp van het ‘Team KPN Sportfonds’. Mede door deze steun kon het Watersportverbond de zeer ervaren Engelse ex-49er zeiler Rick Peacock aantrekken als fulltime coach voor dit programma.

Doel van het High Performance project is om een groep talenten van zowel jongens en meisjes in wisselende samenstellingen op mondiaal niveau aan te laten sluiten bij de top van de moderne zeildisciplines, zoals foiling catamarans en skiffs. Deze nieuwe zeilers ontwikkelen  vaardigheden die passen bij de toekomst van het moderne zeilen waarin met steeds hogere snelheden en steeds vaker ‘foiling’ wordt gevaren. Deze meer acrobatische manier van zeilen vraagt nieuwe vaardigheden die niet alleen een vereiste op de Olympische Spelen zijn, maar ook in de andere grote mondiale competities zoals de Vendee Globe, The America’s Cup en The Ocean Race.

Uitgelichte artikelen

49er

De partners van TeamAllianz