Nederlandse 49er-zeilers op weg naar Olympische deelname na steun TeamKPN Sportfonds

29 april 2020

In twee jaar tijd zijn de Nederlandse 49er-zeilers van het Watersportverbond uitgegroeid van een groep ambitieuze talenten tot serieuze kanshebbers op Olympische deelname voor Tokio 2021. Met hard werken en de juiste begeleiding kom je als ploeg een heel eind, maar om die laatste stap te zetten, zeker in een relatief dure sport, is financiële steun zeer welkom. En die hulp werd de Nederlandse 49-er mannen twee jaar op rij geboden door het TeamKPN Sportfonds.

Het 49er-herenteam van het Watersportverbond bestaat uit een groep jonge talentvolle zeilers die samen te traint, kennis deelt en de krachten bundelt, om gezamenlijk een hoger niveau te bereiken. In 2018 konden de mannen dankzij een financiële injectie van het TeamKPN Sportfonds investeren in een volwaardig programma en gebruik maken van het juiste materiaal. Hiermee werd een grote stap naar de wereldtop gezet: bij verschillende evenementen voer het Nederlandse 49er-team voor het eerst mee in de gold fleet. 

In 2019 besloot het TeamKPN Sportfonds, bij hoge uitzondering, de samenwerking nog een jaar door trekken. Ditmaal om (met name) te ondersteunen bij de uitzending naar internationale zeil-evenementen, zoals de World Cup in Miami (USA) en het WK 49er-zeilen in Auckland (NZL). Bij deze evenementen kregen de mannen de kans om te strijden tegen de allerbesten ter wereld, op het allerhoogste niveau. En niet zonder resultaat.. 

Olympische Landenkwalificatie Lambriex & Van Vugt 
Bart Lambriex & Pim van Vugt wisten Nederland te kwalificeren voor Olympische deelname in de 49-er klasse. Daarnaast voer het tweetal, met een 8e plek bij het WK, een halve NOC*NSF-nominatie; nóg een stap dichterbij Olympische deelname in Tokio.. 

Hoofdcoach TeamNL Zeilen, Jaap Zielhuis, is dankbaar voor de steun die het team heeft gekregen: "Het TeamKPN Sportfonds heeft onze 49er-mannen net dat laatste zetje gegeven dat nodig was om de aansluiting bij de wereldtop te kunnen vinden. Dankzij de bijdrage uit het sportfonds werd het voor de mannen mogelijk om het gewenste world class-programma te draaien, met uitzendingen naar wedstrijden waar op het hoogste niveau gevaren wordt, zoals het WK in Auckland. Dat daar dan ook nog eens een A-status en een landenkwalificatie wordt gevaren door twee van onze 49er-zeilers, dat is natuurlijk fantastisch. Op dergelijke resultaten hadden we gehoopt en het is super om te zien dat die stap naar de wereldtop nu daadwerkelijk is gezet!"

Maar naast de mogelijke Olympische deelname is er op meer fronten winst behaald. Enkele 49er-mannen hebben (met het oog op 2024) een gedeeltelijke overstap naar het Nacra-project gemaakt. Zij nemen hier de reeds opgedane kennis en ervaring mee naartoe om te delen met weer een nieuwe groep talenten, waardoor er ook voor dit team een hoger instapniveau is neergelegd. 

Of de Nederlandse 49er-mannen in 2021 in actie zullen komen tijdens de Olympische Spelen van Tokio is nog niet helemaal zeker. Door de coronacrisis zijn de kwalificatie-evenementen afgelast. Het duo Lambriex & Van Vugt moest voorafgaand aan de coronacrisis nog eenmaal een top 8 notering varen bij een van de aangewezen kwalificatie-evenementen, om aan de prestatie-eisen van NOC*NSF te voldoen. Hoe en wanneer deze kwalificatie wordt afgerond zal duidelijk worden zodra de internationale zeilkalender weer vorm krijgt. 

Over het TEAMKPN Sportfonds
Nederland is een echt topsportland. Ieder jaar zijn er weer opvallende prestaties van sportteams die eigenlijk niet voor mogelijk werden gehouden. Juist voor dit soort prestaties heeft KPN het TEAMKPN Sportfonds opgericht. Met dit fonds kan KPN Nederlandse sportteams tijdelijk financieel ondersteunen. Meer informatie vind je op deze website: www.teamkpnsportfonds.nl/


Foto: Sailing Energy 

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van TeamAllianz