TeamNL Zeilen goed vertegenwoordigd tijdens Kieler Woche 2020

De Kieler Woche voor zeilers in olympische klassen start morgen 10 september. Er verschijnen maar liefst 24 Nederlandse zeilers aan de start.

9 september 2020
Annemiek Bekkering en Annette Duetz willen podium in Kiel (fotograaf Richard Langdon Ocean Images)
Annemiek Bekkering en Annette Duetz willen podium in Kiel (fotograaf Richard Langdon Ocean Images)

De Kieler Woche voor zeilers in olympische klassen start morgen 10 september. Het evenement is normaal gesproken in juni, maar is vanwege de Corona-maatregelen verzet. Daarmee werd deze klassieker ineens het eerste grote zeilevenement van het jaar. Er verschijnen maar liefst 24 Nederlandse zeilers aan de start, waaronder de TeamNL-zeilers die al geplaatst zijn voor Tokio 202One; Marit Bouwmeester, Nicholas Heiner en het 49er team van Annemiek Bekkering en Annette Duetz.

 

Kwalificatie Tokio 202One

Naast de al geplaatste zeilers komen Bart Lambriex en Pim van Vugt ook in actie. Dit duo heeft nog een halve nominatie nodig om, indien ze de nationale selectie winnen, voorgedragen te kunnen worden voor de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio.

 

De nominatie-eis wordt bepaald op de eerste dag van het evenement, als de kwaliteit van het deelnemersveld definitief bekend is. De kwaliteit van het deelnemersveld lijkt redelijk goed, echter grote afwezigen zijn onder andere de topzeilers uit de sterke zeillanden Australië en Nieuw-Zeeland.

 

Deze eis voor een halve nominatie geldt ook voor Duko Bos in de Laser standaard. Echter, Nederland heeft als land nog geen startbewijs in de Laserklasse. Wanneer die kans om het land te plaatsen zich voordoet, moet nog bepaald worden door het IOC en World Sailing. Dat zal in elk geval pas in 2021 zijn.  

Marit Bouwmeester kijkt ernaar uit! (fotograaf Sailing Energy)
Marit Bouwmeester kijkt ernaar uit! (fotograaf Sailing Energy)

“Eerste evenement sinds WK”  

Marit Bouwmeester kijkt er heel erg naar uit: “Ja, het is supertof dat we weer mogen racen. Het is de eerste keer na het WK eind februari in Melbourne. Ik ben wel benieuwd. We hebben eigenlijk gedurende de hele Corona-periode doorgetraind op de Noordzee en kunnen ons nu weer meten met een deel van de wereldtop. Acht maanden zie je gewoon niet wat je concurrenten doen.”

 

“We zijn als zeilers wel wat gewend met de wind die of uit of aan staat. Maar dit is ook wel heel apart. We zijn pas woensdag 9 september welkom in Kiel en de volgende dag moeten we starten. Kortom, je leert nu nog flexibeler te zijn.”

 

“We zijn daar als trainingsgroep, dus met Maxime (Jonker red.) en Mirthe (Akkerman red.) onder leiding van onze coach Roelof (Bouwmeester red.). We willen dit evenement gebruiken om ritme op te doen, kijken waar we staan in voorbereiding op het EK.”

 

Heiner direct door van EK Polen naar Kiel (foto Sailing Energy)
Heiner direct door van EK Polen naar Kiel (foto Sailing Energy)

Bekkering: “We willen een keer een goed resultaat in Kiel”

Annemiek Bekkering en Annette Duetz zijn tweevoudig wereldkampioen in de 49er FX-klasse en al geplaatst voor Tokio. Dit keer willen ze een goed resultaat neerzetten in Kiel.

 

Bekkering gaf de volgende uitleg: “We hebben hier al een paar keer gevaren, maar nog nooit een goed resultaat neergezet. Het kwam er nooit van om ons optimaal op dit evenement voor te bereiden. Maar nu is het ineens bijna het grootste evenement van het jaar op de EK na, later deze maand. We hebben er heel veel zin in en het is ook best wel spannend om te zien waar we staan. We hebben zoveel mogelijk getraind met het Spaanse en het Deense team. Kortom, ons doel is om te kijken waar we staan en tegelijkertijd te winnen,” zegt Bekkering met een lach.   

  

Uitgelichte artikelen

49erFX 49er Finn Laser Radial Laser Standard

De partners van TeamAllianz