Zilver voor Marit Bouwmeester en Nicholas Heiner bij Olympisch Test Event Zeilen

22 augustus 2019

Op de laatste wedstrijddag van het Olympisch Test Event in Enoshima hebben Marit Bouwmeester (Laser Radial) en Nicholas Heiner (Finn) zilver gewonnen, zonder in actie te komen voor hun afsluitende medalrace. Door een gebrek aan wind werden beide races niet gevaren. In de 470 kon wel nog een medalrace gevaren worden. Deze race kwam het Nederlandse duo Afrodite Zegers & Lobke Berkhout als 7e over de finish. De dames sluiten hun test event af met een 9e plek overall.

Zilver voor Bouwmeester: “Zilver is gewoon niet mijn kleur, maar het belangrijkste is om hier volgend jaar op het podium te staan”
Laser Radial-zeilster Marit Bouwmeester begon aan haar medalrace-dag vanuit zilveren positie, met nog kans op het goud. Na flink uitstel werden de Laser Radial-zeilsters het water opgestuurd voor een medalrace onder zeer lichte condities. De medalrace werd gestart, maar kon niet worden gefinisht, nadat de wind nog verder wegzakte. Daarmee wint Bouwmeester het zilver en moet de Friezin het goud laten gaan naar de Belgische Emma Plasschaert. Bouwmeester vertelt: “De voorspelling zag er al niet zo heel fantastisch uit, dus we hebben helaas niet kunnen racen. Heel jammer!.”En na meerdere zilveren medailles dit jaar blijft Bouwmeester knokken voor goud: ”Het belangrijkste is om hier volgend jaar op het podium te staan en daar gaan we voor. We hebben de bewuste keuze gemaakt om hier veel te varen en dat werpt echt al zijn vruchten af, maar af en toe maak ik nog rare fouten of dan word ik weer aangevaren. Het zit allemaal nog net niet mee. Maar zilver is gewoon niet mijn kleur, dus we blijven doorgaan tot het volgend jaar hopelijk weer elke keer de hoogste trede is!” 

Eindklassement Laser Radial

  1. Emma Plasschaert (BEL), 79 punten

  2. Marit Bouwmeester (NED), 82 punten

  3. Maria Erdi (HUN), 88 punten


Zilver voor Finn-zeiler Heiner
Voor Nicholas Heiner, die als 2e overall aan zijn wedstrijddag begon, zou de zilveren medaille nog het maximaal haalbare zijn met enkel nog de medalrace te gaan. De Hongaar Zsombor Berecz verzekerde zich namelijk al een dag eerder van het goud. Maar door het gebrek aan wind werd ook de Finn-medalrace geschrapt en wint Heiner zilver zonder in actie te komen. De Finn-zeiler is blij met zijn week en zijn podiumplaats, maar nog niet 100% tevreden: “Dit is ons performance-evenement. We wilden winnen, maar dat hebben we helaas niet kunnen doen. De Hongaar ging elke wedstrijd gemiddeld 2 a 3 punten beter, dus dat moet anders. Maar we hebben wel echt hartstikke goede comeback-races gevaren en nu moeten we alleen dat eerste kruisrak nog goed doen. Hoe, daar zijn we nog niet helemaal uit voor deze condities. Daar gaan we nog wel achter komen. Maar al met al ben ik zeker happy met de week! 

Eindklassement Finn

  1. Zsombor Berecz (HUN), 24 punten

  2. Nicholas Heiner (NED), 47 punten

  3. Giles Scott (GBR), 48 punten

470-zeilsters Zegers & Berkhout eindigen Test Event op 9e plaats
De 470-zeilsters Zegers & Berkhout maakten met een 9e plek overall, voorafgaand aan de medalrace geen kans meer op een medaille. De dames mochten wel nog in actie komen voor hun race, die zij als 7e finishten. Daarmee eindigt het duo op een 9e plek: We waren wel tevreden met onze race”, vertelt het duo. “Afgelopen medalraces die we gevaren hebben gingen niet altijd heel soepel, dus we waren er erg op gebrand om hier een mooie race van te maken. De snelheidsproblemen die we deze hele week al hebben kwamen we wel tegen, maar we hebben de wedstrijd gevaren zoals we ‘m wilden varen. Dus met de overall approach en onze samenwerking waren we wel heel blij.” Voor de toekomst weten de dames waar nog aan gewerkt moet worden: “We hebben nog best veel werk te doen om onze snelheid op orde te krijgen. We moeten zo snel mogelijk de juiste combinatie van materiaal vinden die we volgend jaar op de Spelen willen hebben. En daar hebben we nog iets minder dan een jaar voor. Maar als je kijkt hoe snel we het afgelopen half jaar stappen hebben kunnen zetten, dan moet dat jaar genoeg zijn.” 

Eindklassement 470 women

  1. Retornaz / Lecointre (FRA), 39 punten

  2. McIntyre / Mills (GBR), 47 punten

  3. Skrypulec / Ogar (POL), 51 punten

9. Zegers & Berkhout (NED), 98 punten

Een dag eerder werden de medalraces in de RS:X en 49erFX-klassen al gevaren in Enoshima. Dorian van Rijsselberghe (RS:X-men) eindigde zijn week in Enoshima 10e, Lilian de Geus (RS:X-women) als 7e en 49erFX-zeilsters Annemiek Bekkering & Annette Duetz eindigden 9e. 

Voor meer informatie over het Olympisch Test Event voor meer resultaten kijk je op: https://tokyo2020.org/en/special/readysteadytokyo/sailing/

Fotocredits: Sailing Energy / World Sailing

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van TeamAllianz