Voorbeschouwing Officieus WK iQFOiL 19-24 oktober met oa Lilian de Geus en Kiran Badloe

23 maart 2021

De beste windsurfers van de wereld verzamelen zich deze week in Campiona del Garda, Italië voor de ‘International Games’ in de nieuwe olympische windsurfklasse voor Parijs 2024. Het toernooi op deze nieuwe zwevende ‘iQFOiL boards’ duurt van 19 tot en met 24 oktober 2020 en stond initieel  aangekondigd als een Wereldkampioenschap. Echter, als gevolg van de Corona-maatregelen is het WK omgedoopt tot ‘International Games’. In totaal zijn er 245 mannen en vrouwen ingeschreven uit 40 landen, waaronder negen Nederlanders en drie TeamNL windsurfers; Kiran Badloe, zijn trainingspartner Sil Hoekstra en Lilian de Geus.
 
Lilian de Geus won eind augustus op het EK iQFOiL de bronzen medaille. De windsurfster uit Almere werkt, op weg naar Tokio 202One, al enige tijd nauw samen met de Peruaanse Maria Belén Bazo die ook in Nederland woont en traint. De Geus en Belén Bazo worden gecoacht door Watersportverbond coach Jacco Koops. De Geus, die op het moment ook Wereldkampioen op het olympische RS:X board is, kijkt er naar uit om weer een internationale wedstrijd te mogen surfen.
 
Kiran Badloe won de gouden medaille op datzelfde EK iQFOiL in augustus en traint samen met TeamNL partner Sil Hoekstra. Beide windsurfers worden begeleid door Aaron McIntosch, de Nieuw Zeelandse coach in dienst van het Watersportverbond. Badloe is eveneens regerend Wereldkampioen in de olympische RS:X klasse en is een groot voorstander van deze nieuwe windsurfdiscipline. Badloe spendeert zoveel mogelijk ‘vrije tijd’ zwevend en surfend boven het water op zijn iQFOiL board.
 
Opvallend detail, alle drie de Nederlandse TeamNL windsurfers zijn begonnen bij ‘talentclub’ WSV Almere Centraal.

Lilian de Geus op EK iQFOiL 2020 (foto Sailing Energy)
Lilian de Geus op EK iQFOiL 2020 (foto Sailing Energy)

Lilian de Geus: “Wedstrijdritme opdoen”
“Ik kijk er naar uit om weer internationale wedstrijden te varen. Gelukkig konden we goed en veel trainen in Nederland. Naast Kiran en Sil (Badloe en Hoekstra red.) was ook de gehele TeamNL talentploeg van het Watersportverbond er. De afgelopen weken trainden ook een aantal internationale professionele windsurfers mee. Die proberen ook steeds beter te worden op het nieuwe iQFOil materiaal. Dat was gewoon fijn en houd je scherp, ook in de trainingen.”
 
“In Italië wil ik, net als bij het Europees Kampioenschap iQFOil, zorgen dat we weer wedstrijdritme opdoen. Dat is echt belangrijk voor me met het oog op de Spelen volgend jaar. Zeker omdat we nog maar zo weinig wedstrijden hebben gevaren en alles wat nog op de kalender staat tot en met Tokio onzeker is. Ondanks dat we op ander materiaal varen is het spelletje op het water grotendeels hetzelfde, het tactisch en strategisch varen verschilt niet zoveel”
 
De Geus over Corona maatregelen
De Geus die eerder deze week 29 kaarsjes uit mocht blazen heeft ervoor gekozen om pas laat af te reizen naar Italië. De Geus: “We kennen het water, de omgeving, we weten wat we kunnen verwachten. We konden hier in Nederland op niveau trainen dus er zat dit keer voor ons weinig meerwaarde in om daar vroeg te zijn. Zeker met het oog op Corona wilden we de risico’s zo klein mogelijk houden. Het is ergens beangstigend dat het virus nu weer zo opleeft en dat de aantallen zo hard stijging dat al die maatregelen nodig zijn. Het is fantastisch dat wij als topsporters in de gelegenheid worden gesteld om nog wel van de bondsfaciliteiten gebruik te kunnen maken. We proberen verder om alle maatregelen zo strikt mogelijk na te leven.”

Kiran Badloe op EK iQFOiL 2020 (foto Sailing Energy)
Kiran Badloe op EK iQFOiL 2020 (foto Sailing Energy)
Kiran Badloe: “Belangrijk om ritme op te doen”
“Dit evenement is heel belangrijk voor ons om ritme op te doen bij gebrek aan wedstrijden op het RS:X board. Eigenlijk hebben wij windsurfers het geluk dat we in twee disciplines kunnen uitkomen. Op de iQFOiL op weg naar Parijs 2024 en op de RS:X op weg naar Tokio 202One. Dit is het tweede grote iQFOiL evenement. We moeten allemaal nog veel leren, de organisatie, de wedstrijdleiding maar ook de deelnemers. Ik weet nog niet precies hoe het format wordt. Dat is een kwestie van proberen en de juiste feedback geven.”
 
Sil Hoekstra: “Beste variant van mezelf laten zien”
“Voor mijn gevoel sta ik er goed voor, we hebben heel veel getraind in Nederland. Ik ben weer volledig blessure en pijnvrij (tijdens het EK iQFOil kampte Hoekstra nog met de naweeën van een blessure red.). We gaan zien waar we staan. Ik waag me niet aan een resultaatdoelstelling, daarvoor is de iQFOIL klasse nog te nieuw en zijn er internationaal nog te weinig wedstrijden geweest. Na dit toernooi weet ik waar we de komende winter aan moeten gaan werken op weg naar Parijs. Voor mij is het toernooi geslaagd als ik er alles uit heb gehaald wat ik kan. Ik moet de beste variant van mezelf laten zien dan kan ik een heel eind komen.”
 
Wedstrijdformat
Er zijn meerdere soorten wedstrijden aangekondigd in het reglement;  Course Racing, Sprint Slalom, Marathon en een Medal Series. Het is de intentie om alle soorten races toe te passen,
afhankelijk van de wind en lokale omstandigheden en worden dagelijks bepaald door de wedstrijdleiding op de avond voorafgaand.
Event website: https://internationalgames.iqfoil.org/

Uitgelichte artikelen

IQFoil

De partners van TeamAllianz