Watersportverbond over uitstel Olympische Spelen: “Overstag en op zoek naar betere wind”

26 maart 2020

Op 24 maart werd door het IOC een knoop doorgehakt: door de wereldwijde ontwikkelingen rondom het coronavirus worden de Olympische Spelen uitgesteld tot “na 2020, maar niet later dan de zomer van 2021”. Een besluit dat niet uit de lucht kwam vallen en massaal werd gesteund door topsporters over de hele wereld. De volksgezondheid is vanzelfsprekend belangrijker dan topsport. Maar dat neemt niet weg dat een dergelijk besluit voor iedere sporter met een Olympische droom ook als een tegenslag komt. 

Eerder deze week lieten de Nederlandse zeilers en coaches al weten het besluit van het IOC te begrijpen en na een kort moment van bezinning, terug te gaan naar de tekentafel: “Er wordt ons nu extra tijd gegeven. Daar moeten en zullen we slimme dingen mee gaan doen. Deze tegenslag biedt op sporttechnisch gebied ook nieuwe kansen”, aldus hoofdcoach TeamNL Zeilen, Jaap Zielhuis.

Ook de directie en het bestuur van het Watersportverbond laten weten vertrouwen te hebben in de wendbaarheid en de creativiteit van de Nederlandse Olympische zeilploeg: “Natuurlijk is dit nogal een flinke windshift die we de laatste dagen allemaal waarschijnlijk al wel een beetje zagen aankomen. Geen lift, maar een dikke vette header”, vertelt Marieke Poulie, bestuurslid Topsport, in zeiljargon. “Aan onze zeilers hoeven wij niet uit te leggen wat er dan gebeurt. Natuurlijk een vloek, misschien een traan, maar ook overstag en op zoek naar nieuwe betere wind. Hoe snel we daar zijn, is nu voor iedereen onzeker, maar die lift die komt er zeker aan. Tot die tijd proberen we er het beste van te maken.” 

Arno van Gerven, directeur Watersportverbond, voegt daar (in een persoonlijke noot richting de sporters) aan toe: “Wij zijn ervan overtuigd dat deze race te winnen valt. Zorg tot die tijd dat jullie gezond en fit blijven. Samen met onze topcoaches en alle andere begeleiders komt er zo snel als dat weer mogelijk is een goed plan-B. Het Watersportverbond gaat zich daar in ieder geval 200% voor inzetten. Die Olympische droom is van ons allemaal!”

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van TeamAllianz