Bouwmeester pakt zilver bij WK Laser Radial Sakaiminato

24 juli 2019

Bij het WK Laser Radial-zeilen in het Japanse kustplaatsje Sakaiminato heeft Marit Bouwmeester na een week vol uitdagende omstandigheden het zilver gepakt. Op de laatste dag van het WK voegde zij een RET (retired from race, 57 punten) en een 10e plek aan haar scorebord toe. De RET werd haar tweede aftrekrace van het WK. Met een totaal van 86 punten eindigt Bouwmeester op de tweede plaats, achter de Deense Anne-Marie Rindom (met 50 punten). Het brons gaat naar Alison Young (GBR). De Nederlandse Daphne van der Vaart eindigt net buiten de top tien, op de 11e plek.

Hoewel de kans op het goud gering was voor Bouwmeester door de grote voorsprong van Rindom, werd het tijdens de eerste race van de dag toch nog even erg spannend. Bouwmeester lag een groot gedeelte van de wedstrijd 3e en Rindom lag achterin het veld. Echter, door een grote windshift schoof de achterhoede van het veld naar voren en raakten de zeilsters in de voorhoede flink wat plekken kwijt. Daarbij kreeg Bouwmeester aan het einde van de race een tweede penalty, waardoor ze zich terug moest trekken uit de race. “Dat was echt heel jammer. We hadden even de hoop dat we vanuit de 1e plaats overall aan de laatste race van het WK konden beginnen, maar het zat wederom niet echt mee. En daar heeft Denemarken (Rindom, red.) slim gebruik van gemaakt.” 

De tweede race voer Bouwmeester sterk en wist ze in het laatste kruisrak nog plekken te winnen, wat haar uiteindelijk een 10e plaats en daarmee het zilver opleverde. En hoewel Bouwmeester altijd vecht voor goud blikt de zeilster met tevredenheid terug op haar zilveren WK: “Ik heb echt netjes gezeild deze week en geknokt voor ieder punt. En dat het deze week niet meezat, dat mag natuurlijk geen excuus zijn. Denemarken heeft het gewoon goed gedaan hier, dus is een terechte winnaar.” 

Coach (en broer) Roelof Bouwmeester is eveneens tevreden met het WK en spreekt met trots over zijn zus: “Het is super goed om te zien hoe Marit in staat is om te gaan met zo’n laatste dag met veel druk. Ze heeft echt geracet volgens het boekje. En ondanks alle tegenslagen deze week is ze geen seconde gestopt met knokken. Er zijn genoeg momenten geweest waarop ze misschien had kunnen breken, maar dat is nooit gebeurd. De commitment die daarachter zit, daar mag ze absoluut trots op zijn.”  

Daphne van der Vaart eindigt haar WK als 11e. Ook zij kreeg tijdens de eerste race van de dag te maken met de nadelige gevolgen van de grote windshift. Lange tijd lag ze 2e, maar na de shift finishte ze als 23e. Een grote teleurstelling voor Van der Vaart: “Ik was zo dichtbij. Dit is echt ontzettend balen. Voor mij is dit het verschil tussen het wel of geen A-status halen.” De tweede race kwam Van der Vaart als 19e over de finishlijn. 

De 21-jarige Mirthe Akkerman eindigt op de 27 plek en Maxime Jonker, die een aantal dagen eerder door twee te vroege starts de gold fleet miste, eindigt bovenaan het silver fleet klassement en daarmee op de 57e plek overall. 


Eindklassement WK Laser Radial

  1. Anne-Marie Rindom (DEN), 50 punten

  2. Marit Bouwmeester (NED), 86 punten

  3. Alison Young (GBR), 89 punten 

11. Daphne van der Vaart (NED), 121 punten

27. Mirthe Akkerman (NED), 175 punten

57. Maxime Jonker (NED), 114 punten (silver fleet)

Voor meer info en resultaten, kijk je op: https://2019worlds.laserjapan.org/radial/

 Foto: Junichi Hirai

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van TeamAllianz