Vrouwen weer aan de leiding, mannen een lastige dag op WK skiffzeilen

8 maart 2024
De twee Nederlandse Team Allianz ploegen op het WK 49er en 49erFX doen nog steeds goed mee voor de prijzen. Odile van Aanholt en Annette Duetz nemen de koppositie weer terug over van de Zweden Bobeck en Netzler. De Nederlandse mannen skiffzeilers hadden daarentegen een lastige dag en scoorden twee van de drie races minder goed en staan nu vierde in het klassement. Zondag is de medalrace. 
Odile van Aanholt en Annette Duetz
Odile van Aanholt en Annette Duetz
“De hele dag op onze tenen lopen”
Odile van Aanholt en Annette Duetz hadden een goed dag maar die was allesbehalve makkelijk vanwege de wisselende windrichting en kracht voor de kust van Lanzarote.
 
Odile van Aanholt legt uit: “Het was een hele spannende dag. De wind ging alle kanten op. Hij werd harder en zachter en ging naar links en naar rechts. Kortom we moesten de hele dag op onze tenen lopen en goed opletten. Ogen buiten de boot”  
 
Annette Duetz vervolgt: “Het voelde zeker niet eenvoudig. Nooit ontspannen. Soms heb je wel eens dat je vooraan ligt dat je iets meer kan ontspannen. Maar vandaag was dat zeker niet het geval.”
 
De wereldkampioenen van 2022 hebben wel weer de koppositie van het klassement teruggepakt. Wat gaat er goed? “We deden heel erg ons best en dan doe je af en toe het goede maar ook we zaten er ook wel eens naast. Maar meestal zien we wel het goed. Maar dan is het nog steeds moeilijk om daar te komen waar het er goed uitziet en het plan goed uit te voeren,’ zegt Duetz.
 
“We hebben nog twee dagen,” vervolgt Van Aanholt. “We hebben er heel veel zin in. Het niveau ligt heel hoog. We staan er gewoon goed voor, de snelheid van de boot voelt heel goed en de starts gaan beter. Dat is heel veel vooruitgang ten opzichte van vorige jaren.”
 
Het is stuivertje wisselen met de Zweden.  “Het zijn ons trainingspartners. We willen niet te veel op ze letten maar ze zijn gewoon echt heel erg goed. Maar er zijn ook nog 24 andere goede boten dus daar moeten we ook een beetje focussen,” besluit Van Aanholt.

Lambriex en Van de Werken
Lambriex en Van de Werken
Mannen hadden het lastig
Bart Lambriex en Floris van de Werken zakken van een tweede plaats naar de vierde plaats in het klassement met een score van 16-3-20 in de drie races op 8 maart. De drievoudig wereldkampioenen staan 26 punten achter op de koplopers Fischer en Pequin uit Frankrijk.
 
We vragen aan Bart Lambriex wat er speelde? “We hadden een lastige dag met de wind. We hebben net even wat dingen gemist en dan kom je snel achteraan te liggen. Winddraaiingen en vlagen gemist. We zaten net niet helemaal op ons niveau wat we normaal halen. In deze condities en in de gold fleet lopen de punten dan flink op.”
 
Ontevreden dus? “Ja, als je zoveel punten vaart op één dag, dan ben je nooit tevreden. Wij niet in ieder geval. Maar er komen nog twee dagen en het is zeker nog niet voorbij. Ik hoop dat we hier goed van terug kunnen komen. Maar het is voor nu wel even balen. We staan nog steeds vierde met een flink gat naar de koploper van het klassement. Maar alles kan.”

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49er 49erFX

De partners van TeamAllianz