WK 49er en 49erFX goed van start voor Team Allianz

5 maart 2024

Op Lanzarote begon vandaag het WK in de olympische 49er en 49erFX klasse. Er wordt gezeild op het water ten zuiden van het vulkanische eiland. Vandaag 5 maart stond er een stevige noordenwind aangezien de wind over het eiland heen waait, levert dat zeer wisselende omstandigheden op. Odile van Aanholt en Annette Duetz bij de vrouwen en Bart Lambriex en Floris van de Werken bij de mannen doen goede zaken en lopen geen averij op in de uitdagende omstandigheden. Beide teams bezetten de tweede plaats.

Odile van Aanholt en Annette Duetz
Odile van Aanholt en Annette Duetz
Zeeziektepil
Zowel bij de mannen als bij de vrouwen wordt er gestart in meerdere groepen.
Odile van Aanholt en Annette Duetz kwamen met een grote grijns terug na een paar zenuwslopende races met hele stevige wind en grote golven. "Ik heb een zeeziektepil genomen voordat we vandaag het water op gingen," zei Van Aanholt. "Dat was een volle dag skiffracen en we gaan vanavond lekker slapen." De Nederlanders wisten het ergste van het mijnenveld op de Vuurtorenbaan te vermijden en openen met een overwinning, gevold door een derde plaats in race twee.
Mannen eindigen met een overwinning
Bart Lambriex en Floris van de Werken komen drie keer in actie op dag één van het WK. Ze sluiten de dag af met een race-overwinning, na een vijfde en vierde plaats in de eerste twee races.
 
Na drie races gaan de Amerikanen met Mollerus en McDiarmid aan de leiding met een punt voorsprong op de Nederlandse titelverdedigers Lambriex en Van der Werken, die op hun beurt weer een punt voorsprong hebben op de Engelsen Grumet en Hawes.
 
Lambriex en Van de Werken zijn opgelucht dat ze de eerste dag met lastige races goed zijn doorgekomen. "We hadden waarschijnlijk liever op de andere baan gevaren met heel veel wind," glimlachte Lambriex. "Niet omdat het daar harder waaide, maar omdat de wind waarschijnlijk stabieler was dan bij ons," zei hij, wijzend op de bergketen Los Ajaches een paar kilometer landinwaarts van de kust van Lanzarote.
 
Met een noordelijke bries die de hele week wordt voorspeld, zal de 561 meter hoge bergtop waarschijnlijk een grote rol spelen in de snelheid en richting van de bries en de uitkomst van dit toernooi.
 
WK 49er en 49erFX format
Zoals de gebruikelijke wordt dit toernooi verdeeld in een openingsreeks en een medalrace met de beste tien van het klassement op de laatste dag. De openingsreeks wordt verdeeld in een kwalificaties (5-7 maart) en een finales (8-10 maart). In de finales worden de top 25 boten in de gold fleet ingedeeld, terwijl de anderen worden verdeeld over de silver fleet en, bij de mannen, tevens een bronze fleet.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

49erFX 49er

De partners van TeamAllianz