Zeilsters Zegers en Berkhout geplaatst voor Olympische Spelen 2020

8 augustus 2019

Enoshima - De 12e plek op het wereldkampioenschap 470 heeft het duo Afrodite Zegers & Lobke Berkhout definitief een Olympische kwalificatie opgeleverd voor Tokyo 2020.

Op de 4e racedag hebben Afrodite Zegers en Lobke Berkhout met een 10e, 11e en 15e plek hun klassement op een 12e plaats afgesloten. Daarmee hebben zij zich niet kunnen plaatsen voor de medalrace van vrijdag en komen zij niet meer in actie op dit WK.

Toch sluiten de dames hun WK positief af. Op dit wereldkampioenschap werd namelijk ook gestreden voor de landen kwalificatie van de Olympische Spelen en deze is ruimschoots behaald. De beste 6 landen in de einduitslag van het WK, waarbij de al reeds geplaatste landen (Japan, Spanje, Groot Brittannië, Frankrijk, China, Italië, Griekenland, Slovenië en Israël) niet meetellen, zijn zeker van plaatsing. Met alleen de medalrace te gaan voor de top 10, hebben Polen (7e), Australië (9e), Brazilië (10e), Nieuw Zeeland (15e) en Duitsland (16e) zich samen met Nederland verzekerd van een plek op de Spelen.

“Dit was voor ons een heel belangrijk evenement omdat wij ons hier als land hebben gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. Daar zijn we heel tevreden en blij mee. Het WK is echter niet gelopen zoals wij verwacht hadden, er valt nog wel genoeg te sleutelen.” Aldus Berkhout over hun deelname aan dit WK.

Berkhout is na haar deelname in 2008 en 2012, in Tokyo voor de derde keer aanwezig op de Olympische Spelen: “Zo vlak na dit WK zijn we blij dat we ons kwalificeren. We gaan weer naar de Spelen en dat is super gaaf. Daar doen we het voor. We genieten iedere dag van het zeilen en de mooie omstandigheden. Als we een jaar lang lol maken en hard werken dan komen de resultaten vanzelf. Na dit WK is wel duidelijk dat er ook nog genoeg moet gebeuren om in Tokyo voor een medaille mee te varen.”

Zegers over de plaatsing voor de Spelen en het WK: “Voor mij is het echt leuk dat ik weer een kans krijg om naar de Spelen te gaan. Zeker met Lobke als meest succesvolle bemanning ooit. We zijn niet helemaal tevreden over het WK, maar we weten nu wel op welke punten wij moeten letten om voor een medaille te gaan en dat is positief. We hebben volgende week het test event en dat is nog een kans om te verbeteren. Het voelt goed om hier nu te zijn en te kunnen zeggen dat we er ook volgend jaar bij zijn en kunnen vechten voor die medaille. Dan zorgen we dat het gaat lukken.”

Het duo is realistisch over waar ze nog aan moeten werken om voor de medaille te gaan: “We kwamen hier voor het eerst om aan de condities te wennen en te leren kennen. We hebben een goed beeld van wat er gebeurt. We hebben voornamelijk zeewind gehad, zowel lichte als harde wind. En van die specifieke kenmerken hebben we nu een goed plaatje kunnen maken. Er staan hele hoge golven en het is heel technisch. Op die stukken gaan wij heel hard en kunnen we goed inhalen. De starts gaan beter, maar aan de wind komen we snelheid te kort. Het is een speedrace en daar hebben we al een aantal antwoorden op gevonden.”

Zegers vervolgt: “We blijven nu nog een tijdje hier, maar in de winter wordt het te koud en zijn de omstandigheden ook anders dan in de zomer. Dus wij zoeken die omstandigheden op die ons helpen om onze resultaten voor de wind te verbeteren.”

Alle resultaten zijn te vinden op: http://2019worlds.470.org/en/default/races/race-resultsall

Fotocredits: junichi Hirai (Bulkhead) / Int. 470 Class

Uitgelichte artikelen

Topsport

De partners van TeamAllianz